OM: Graus kon wel worden vervolgd

PVV-Kamerlid Dion Graus is in 2003 ten onrechte niet vervolgd door het Openbaar Ministerie voor bedreiging en mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Destijds was er voldoende wettig en overtuigend bewijs. Het seponeren van de zaak was een „verkeerde beslissing”.

Dat staat in een ambtsbericht uit 2007 van de Maastrichtse hoofdofficier J. Penn-te Strake aan het gerechtshof in Den Bosch, waarover tv-programma Brandpunt gisteren berichtte.

Volgens het ambtsbericht was te bewijzen dat Graus op 13 oktober 2002 tijdens een etentje bij zijn vader agressief was tegen zijn vrouw en dat hij een minuut lang haar keel dichtkneep. Nadat Graus haar had losgelaten, dreigde hij „een vuurwapen tussen de wenkbrauwen te zetten”. De vader van Dion Graus bevestigde tegenover de politie „dat zijn zoon zijn vrouw inderdaad diverse malen bedreigd, mishandeld en de keel dichtgeknepen had.”

Op 24 oktober 2002 mishandelde Graus zijn vrouw thuis. De politie kwam er aan te pas en later constateerden artsen in het ziekenhuis in Heerlen verwondingen bij de vrouw.

Het ambtsbericht van de hoofdofficier is opmerkelijk. In 2004 had het parket Maastricht Graus nog laten weten dat de aangiften van zijn ex-vrouw waren geseponeerd omdat „een en ander strafrechtelijk niet kan worden bewezen”.

Het ambtsbericht is eind 2007 geschreven, nadat de ex-vrouw van Graus een klachtprocedure was begonnen tegen het seponeren van haar aangiften uit 2003. De procedure leidde niet tot het alsnog vervolgen van Graus. De feiten waren te oud waardoor vervolging niet meer „opportuun” was, vond hoofdofficier Penn-te Strake.

Bij het aantreden van Graus als Kamerlid in 2006 publiceerde NRC Handelsblad dat hij een geschiedenis had van rechtszaken, onbetaalde rekeningen en beschuldigingen van mishandeling. Ook had hij geknoeid met zijn cv. De zwaarste beschuldiging – mishandeling – kon Graus pareren door te wijzen op het sepot.

Graus weerspreekt de beschuldiging. Geert Wilders zegt dat hij hem gelooft.