Obama bestrijdt water en de Republikeinen

Geruzie in Washington over de overheidsuitgaven zal geen vertraging veroorzaken in de hulp voor getroffenen van de orkaan Irene. Dat heeft president Obama gisteren gezegd in New Jersey. Tijdens zijn bezoek aan de staat schudde hij bewoners de hand die voor hun huizen stonden, omringd door huisraad met waterschade.

Het bezoek aan New Jersey leek op wat het niet mocht heten: campagne voor de verkiezingen van 2012. In het stadje Paterson, dat de bakermat vormde van de Amerikaanse vakbeweging, onderstreepte Obama het belang van een actieve overheid, die burgers helpt wanneer nodig. „Het hele land staat achter jullie”, zei hij op een brug boven een kolkende rivier, die vorige week overstroomde. „Ik wil duidelijk maken dat we onze plicht als overheid nakomen.”

Obama’s belofte was een steek onder water richting Republikeinen die de taken van de overheid willen inperken.

Na het verzoek vorige week van het Witte Huis om extra geld voor het nationale rampenfonds, dat ook de hulp voor Irene coördineert, zeiden Republikeinen in het Congres dat het fonds alleen wordt aangevuld als Obama elders bezuinigt.

„Ik weet dat er is gespeculeerd over een vertraging om hier fondsen naartoe te krijgen, ” zei Obama gisteren in Paterson. „Het laatste wat de inwoners hier (…) nodig hebben is dat de politiek in Washington in de weg staat van de hulp aan gemeenschappen die zwaar zijn getroffen.”

Obama kreeg gisteren steun uit onverwachte hoek. De populaire gouverneur van New Jersey, Chris Christie, een Republikein, flankeerde de president tijdens de rondtocht en complimenteerde de regering met haar optreden omtrent Irene.