Nominaties NS Publieksprijs en AKO literatuurprijs

Dit weekend werd het boekenseizoen feestelijk geopend op Manuscripta.  Gisteren en vandaag werden hier ook de genomineerden bekend gemaakt voor de NS Publieksprijs en de AKO literatuurprijs.  Zondagochtend werd op Manuscripta bekend gemaakt wie er genomineerd zijn voor de NS Publieksprijs. Peter Buwalda werd genomineerd voor Bonita Venue, Arthur Japin voor de roman Vaslav, Herman Koch voor Zomerhuis met zwembad,  David Reybrouck met Congo, Dick Swaab Wij zijn ons brein en op de zesde plaats Esther Verhoef met Déjà vu. Tot dertien oktober kan er gestemd worden, dan zal er bekend gemaakt worden wie de titel Boek van het jaar mag dragen.  

Vanochtend werden op Manuscripta ook de nominaties van de AKO literatuurprijs uitgereikt. Deze prijs zal dit jaar op 31 oktober samen met de Selexyz Debuutprijs worden uitgereikt. De jury van de AKO-literatuurprijs heeft grote namen op de ‘tiplijst’ voor de prijs gezet. Onder anderen Arnon Grunberg,  A.F.Th. van der Heijden, Tommy Wieringa,  Marcel Möring, Jeroen Brouwers,  P.F. Thomése en Libriswinnaar Yves Petry staan op de lijst van 25 auteurs.  Jan Siebelink, Herman Koch en Vasalis-biografe Maaike Meijer haalden de longlist niet.

De 25 namen zijn: Thomas van  Aalten (De schuldigen), Gerbrand Bakker (De omweg), Henk Boom (De Grote  Turk), Jeroen Brouwers  (Bittere bloemen), Peter Buwalda  (Bonita Avenue),  Marco Daane (Het spoor van Orwell),  A.H.J. Dautzenberg (Samaritaan),  Adriaan van Dis (Tikkop), Yolanda Entius (Het kabinet van de familie Staal),  Esther Gerritsen (Superduif), Wouter  Godijn (Mijn ontmoeting met God en andere avonturen), Arnon Grunberg  (Huid en haar), A.F.Th. van der Heijden (Tonio), Tomas Lieske (Alles kantelt), Marente de Moor (De Nederlandse  maagd), Marcel Möring (Louteringsberg), Richard de Nooy (Zacht als  Staal), Yves Petry (De Maagd Marino),  Marja Pruis (Kus me, straf me), Johanna Spaey (De eenzaamheid van het Westen), Peter Theunynck (Karel van de  Woestijne, biografie), P.F. Thomése (De  weldoener), Ernst Timmer (De Noordzee  opening), Tommy Wieringa (Ga niet  naar zee) en Joost Zwagerman (Alles is  gekleurd). De zes genomineerden  worden op 30 september bekend, de prijsuitreiking is op 31 oktober.