Niks aan hand, volgens Angels en Satudarah

De Harleydagen zijn volgens de motorclubs Hells Angels en Satudarah ten onrechte afgelast.

De twee grootste motorclubs van Nederland, Hells Angels en Satudarah, hebben gisteren publiekelijk meegedeeld dat er geen sprake is van een onderling conflict. Leden van de clubs ontmoetten elkaar op het Waterlooplein in Amsterdam, waar gistermiddag een protestactie van motorrijders plaatsvond tegen een serie afgelastingen van Harley Davidson-dagen dit jaar. Die evenementen werden afgelast omdat er spanningen zouden zijn tussen de Angels en Satudarah.

Onzin, was de boodschap gisteren. Rond vier uur ’s middags reden twintig Satudarah-leden begeleid door motorpolitie het Waterloopplein op. Ze parkeerden hun motorfietsen op twintig meter van enige tientallen Hells Angels. Kort daarop omhelsde Angelsvoorzitter Daniël Uneputty twee vooraanstaande leden van Satudarah. „Dit bewijst dat we op één plek met z’n allen kunnen omgaan”, aldus Uneputty. „We willen een statement neerzetten”, zegt de oprichter van Satudarah, die zich Simon noemt. „Het is allemaal larie wat er geschreven wordt.”

Van de 150 tot 200 Satudarah-leden die op weg waren naar de manifestatie, liet de politie er slechts twintig door, ter handhaving van de openbare orde. Rond het Waterloopplein zelf stonden ME-busjes opgesteld en er was een helikopter ingezet. De protestactie, met op het hoogtepunt 800 motorliefhebbers, verliep rustig.

Eerder dit jaar stapte Satudarah uit de Raad van Acht, een overlegorgaan dat volgens de Nationale Recherche garant staat voor een vredige verhouding tussen motorclubs. Eind juli arresteerde de politie 56 leden van Satudarah in Amsterdam, die mogelijk uit waren op een confrontatie met de Hells Angels. En in Breda in augustus zouden Satudarah-leden horecapersoneel hebben bedreigd.

Volgens Hells Angels en Satudarah zijn het louter bedenksels van politie en media. Het incident in juni in Amsterdam? Satudarah-oprichter Simon: „We waren daar voor een verjaardag!” De bedreigingen in Breda? „Iedereen drinkt weleens wat. Maar bedreigingen, nee. Dat zijn vooroordelen van de media.” Hoogstens was er een „meningsverschil” tussen de Angels en Satudarah, zegt Satudarah-lid Santerra Manuhutu. (NRC)