Nederlandse tennissers verliezen vaak vijfsetters

Ook Robin Haase verloor dit weekend op de US Open van Andy Murray na een dramatische vijfsetter.

Het was al laat vrijdag. Pas tegen één uur ‘s nachts Nederlandse tijd was het duel op de US Open tussen Robin Haase en de Schot Andy Murray afgelopen. Het was een van de mooiste wedstrijden van een Nederlandse tennisser op een grandslam in jaren.

Dit kwam vooral door de bizarre vijfde set, waarin Haase zich van een 4-0 achterstand terugvocht tot 4-4. Alles zat erin: fenomenale punten, dramatiek, pure klasse, machteloosheid, domme fouten, mentale inzinkingen en veel vechtlust. Murray, de nummer vier van de wereldranglijst, wist de partij uit de tweede ronde uiteindelijk te winnen: 6-7, 2-6, 6-2, 6-0 en 6-4.

Nederlandse tennissers en vijfsetters: het is geen succesvolle combinatie. In de afgelopen vijftien jaar waren er 73 vijfsetters op grandslamtoernooien waarin een Nederlander uitkwam: 44 keer verloor een Nederlander, 29 maal werd er gewonnen. Van de vijf vijfsetters die Haase tot dusver speelde op grandslamtoernooien, won hij er niet één.

Er is een aantal legendarische wedstrijden waarin Nederlanders ten onder gingen in vijf sets. Zoals de partij die Sjeng Schalken in 2000 in de derde ronde van Wimbledon verloor van het Australische servicekanon Mark Philippoussis (18-20 in de vijfde set). De partij duurde vijf uur en vijf minuten. Zelfs een tiental mensen dat alleen zicht had op het scorebord was zo gegrepen door het drama dat zich op de baan afspeelde, dat ze tot het einde bleven staan.

Ook absurd was de kwartfinale op de US Open van 1999 tussen Richard Krajicek en de Rus Yevgeny Kafelnikov. De Nederlander sloeg die wedstrijd liefst 48 aces, destijds een wereldrecord. Maar het bleek niet voldoende om Kafelnikov te verslaan. (NRC)