Nederlaag Merkel bij lokale verkiezingen

De zittende Duitse coalitie onder leiding van Angela Merkel heeft opnieuw een nederlaag geleden bij lokale verkiezingen. De Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waar zich tevens Merkels kiesdistrict bevindt, is de zesde van zeven deelstaten die dit jaar verkiezingen houden. Die pakten tot nu toe allemaal slecht uit voor de regeringscoalitie, die kampt met de schuldencrisis in de eurozone. Merkels conservatieve christen-democraten zakten tot onder de 24 procent in Mecklenburg en haar liberale coalitiegenoten verloren zelfs tweederde van hun zetels en kwamen uit op 3 procent volgens de exitpolls. De sociaal-democraten, die landelijk in de oppositie zitten, zijn de winnaars. Zij haalden 37 procent van de stemmen. Ook de Groenen, eveneens landelijk in de oppositie, wonnen en haalden volgens de peilingen 8 procent. Ze zullen voor het eerst zitting nemen in het parlement. Ook de neonazistische NPD behaalde volgens de peilingen de kiesdrempel van 5 procent en zit daarmee voor de tweede keer in het parlement van de deelstaat. (AP)