NAVO doodt alsnog man die op Guantánamo zat

Sabar Lal Melma, een Afghaan die in 2007 uit de gevangenis op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay was vrijgelaten, is alsnog door NAVO-militairen doodgeschoten in Afghanistan. Hij werd verdacht van nauwe contacten met het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Het incident roept nieuwe vragen op over de vrijlating van sommige gedetineerden uit het veel bekritiseerde Guantánamo Bay, te meer omdat onlangs bij een Amerikaanse actie in Jemen tegen extremisten eveneens een voormalige gevangene werd gedood.

In 2009 meldde het Pentagon al dat 61 voormalige gedetineerden uit ‘Gitmo’ zich weer bij Al-Qaeda hadden aangesloten. Dit aantal werd destijds door deskundigen overigens betwijfeld. Nog altijd zitten er 171 mensen vast in de gevangenis ondanks toezeggingen van president Obama dat die snel zou worden gesloten.

Een woordvoerder van de NAVO liet weten dat Sabar Lal Melma een sleutelcontact van Al-Qaeda was, die aanslagen in de oostelijke provincie Kunar had helpen organiseren en die fondsen had helpen werven voor operaties van de Talibaan en verwante groepen.

Hij werd vrijdag doodgeschoten bij zijn huis in de oostelijke stad Jalalabad, toen hij naar buiten kwam met een AK-47 machinegeweer. Verscheidene andere mensen werden gearresteerd. Bij de actie waren volgens een Afghaanse bewaker Amerikaanse militairen betrokken.

Lokale journalisten toonden zich overigens minder zeker dan de NAVO dat Melma zo'n cruciale rol speelde voor Al-Qaeda. (AP, Reuters)