Lil Wayne maar deels als vanouds

cd hiphop

Lil Wayne: Tha Carter IV ***

Het magnum opus van Lil Wayne (28) is Tha Carter II uit 2005. In de jaren erna bezweek het internet haast door de hoeveelheid hoogstaande muziek die de ontketende Lil Wayne gratis uitstortte; van met dikke tong gerapte misdaadverhalen op stuiterbeats tot intens kermende hiphopblues. Bestseller Tha Carter III in 2008 markeerde het einde van die creatieve hausse; daarna verloor Lil Wayne zich in murmelende robotzang en een poging rockster te worden.

Op Tha Carter IV keert hij slechts deels terug naar vertrouwde vorm. Kroonjuweel is single ‘6 Foot 7 Foot’; scherpzinnige opscheprap op een opzwepende beat van A Milli-producer Bangladesh, rond een sample van ‘Day-O (The Banana Boat Song)’, hoekig ratelende snaredrums en een verwoestend echoënde kickdrum.

Hoogtepunten zijn ook het slepende ‘President Carter’ en ‘How To Love’; een lichte gitaarballad op een zuidelijke hiphopbeat, over de pijn van een stripteasedanseres. Maar nummers met robotzanger T-Pain en cocaïneposeur Rick Ross klinken helaas als kopieën van hun andere werk; een verbale aanval op Jay-Z wordt geen moment gevat en de rapper leunt te vaak op platte, luie beeldspraak.

Saul van Stapele