Libische rebellen klaar voor aanval Bani Walid

De rebellen zeiden gisteren te weten waar de gevluchte leider Gaddafi is, maar gaven geen exacte locatie.

De Libische rebellen hebben de stad Bani Walid omsingeld en wachten op groen licht om dit bolwerk van Gaddafi aan te vallen.

Een woordvoerder van de rebellen zei dat de onderhandelingen over overgave van Bani Walid op niets waren uitgelopen nadat Moussa Ibrahim, de woordvoerder van Gaddafi, eiste dat de rebellen hun wapens zouden neerleggen voordat ze de stad zouden binnentrekken.

De rebellen hebben het grootste deel van Libië in handen en zijn al bezig om een nieuwe regering op te zetten, maar Gaddafi en zijn trouwste aanhangers zijn nog steeds op de vlucht en hebben nog steun in verschillende gebieden in het zuiden en midden van het land, waaronder Bani Walid en Gaddafi’s geboortestad Sirte. De Nationale Overgangsraad van de rebellen zei gisteren tegen de Arabishe nieuwszender Al-Jazeera te weten waar Gaddafi zich ophoudt, maar gaf geen exacte locatie.

De rebellen zeggen dat de aanhangers van Gaddafi een kleine minderheid vormen in Bani Walid, maar dat ze zwaarbewapend zijn en de inwoners ervan weerhouden zich over te geven. De rebellen hebben de termijn voor overgave van Sirte en andere gebieden met Gaddafi-aanhangers met een week verlengd naar aanstaande zaterdag. Maar de aanval op Bani Walid kan al eerder plaatsvinden omdat veel prominente leden van Gaddafi’s regime in de stad zouden zijn. Er zijn onbevestigde berichten dat Gaddafi zelf en zijn zoon Seif al-Islam er ook zijn geweest, en de klaarblijkelijke aanwezigheid van woordvoerder Moussa Ibrahim is een indicatie dat de stad een toevluchtoord voor hoge Gaddafi-aanhangers is. (AP, Reuters)