Kortkolom buitenland

Compromisakkoord Servië en Kosovo

Brussel/Belgrado. Servië en Kosovo hebben onder druk van Brussel een compromis bereikt dat een einde moet maken aan het wederzijdse handelsembargo. Dit voorziet onder andere in een stempel ‘Douane Kosovo’ dat handel mogelijk maakt zonder dat Servië Kosovo formeel erkent. Vorige maanden braken er rellen uit toen Kosovo probeerde twee grensposten te laten bemannen door Albanese Kosovaren, om een embargo op Servische producten beter te kunnen afdwingen. Servië heeft dit weekeinde laten weten dat het, ondanks het compromis vrijdag, zich zal blijven verzetten tegen Albanese Kosovaren aan de grens. De douaneposten worden nu bemand door Serviërs uit Kosovo. (Reuters, AFP)

Zeker 26 doden bij orkaan in westen Japan

Tokio. Bij een orkaan, die gepaard ging met hevige regenval, zijn gisteren langs de westkust van Japan ten minste 26 doden gevallen. Nog eens 52 mensen worden vermist. Veel bruggen, wegen en spoorwegen zijn weggeslagen. Reddingswerkers waren vandaag nog bezig om in moeilijkheden geraakte mensen te helpen. De nieuwe Japanse premier Yoshihiko Noda heeft al extra hulp toegezegd voor het getroffen gebied. Zijn voorganger Naoto Kan kreeg veel kritiek voor de trage wijze waarop de hulp van overheidswege op gang kwam na de nog veel omvangrijker schade na de aardbeving en de tsunami van 11 maart. (AP)

Iran hervat offensief tegen Koerden

Teheran. Bij nieuwe gevechtsoperaties door de Iraanse revolutionaire garde tegen de Iraans-Koerdische separatistische organisatie PJAK in het Iraans-Iraakse grensgebied zijn sinds vrijdag zeker 30 Koerdische strijders gedood. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie vandaag gemeld. De operaties zullen voortduren tot „de eliminatie van al deze contrarevolutionaire en terroristische elementen”, aldus de Iraanse kolonel Mahid Ahmadi. Iran lanceerde in juli een offensief tegen de PJAK, waarbij de garde zowel op eigen gebied als in Irak actief was waar de PJAK zich net als de Turks-Koerdische PKK verschuilt. Teheran stoorde zich niet aan de sommatie van Irak de aanvallen op Iraaks gebied te staken. (AFP)

Leger Israël sloopt in buitenpost Migron

Migron. Het Israëlische leger heeft vandaag drie gebouwen gesloopt in de buitenpost Migron in de bezette Westelijke Jordaanoever. Het Hooggerechtshof heeft de sloop van de hele buitenpost gelast, maar kolonisten weigeren daaraan gehoor te geven. Onder de Israëlische wet zijn niet de nederzettingen maar wel de buitenposten daarvan illegaal. Later op de ochtend probeerden kolonisten een moskee in brand te steken in het Palestijnse dorp Kutsra, en schilderden er anti-islamitische leuzen op. Het incident wordt gezien als vergelding voor de actie in Migron. Steeds als de Israëlische overheid actie onderneemt tegen kolonisten, nemen dezen wraak op Palestijnen. (AP, AFP)

Romein bekent vernieling fonteinen

Rotterdam. Een 52-jarige man uit Rome heeft vanmorgen volgens Italiaanse media bekend dat hij twee historische monumenten in de Italiaanse hoofdstad heeft vernield. Op Piazza Navona hakte de man zaterdag in op de Fontein van de Moor. Het betreft een negentiende eeuwse replica van het zestiende eeuwse marmeren beeldhouwwerk van de kunstenaar Giacomo della Porta. Twee afgehakte stukken marmer zijn teruggevonden. Enkele uren later gooide de man een steen naar de beroemde Trevi-fontein, maar hij miste zijn doel. Hij zei „persoonlijke problemen” te hebben. (NRC)