Kortkolom binnenland

Een op tien coffeeshops te dicht bij school

Rotterdam. Bijna een op de tien coffeeshops ligt te dicht in de buurt van een middelbare school. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over vorig jaar blijkt dat 58 van de 650 coffeeshops in Nederland binnen 350 meter van een middelbare school staan. In het regeerakkoord staat dat coffeeshops op minstens 350 meter lopen van een middelbare school moeten liggen. Van de coffeeshops die niet aan deze eis voldoen, ligt ruim een derde in Amsterdam, 21 procent in Rotterdam en 10 procent in Haarlem. In Amsterdam zijn de meeste coffeeshops gevestigd, 214. (Novum)

Vrijspraak voor lekken staatsgeheimen

Arnhem. Een voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) is vandaag vrijgesproken van het lekken van staatsgeheimen. Justitie had een werkstraf van 150 uur en een maand voorwaardelijke militaire detentie geëist. De 53-jarige verdachte speelde namen, functies en afdelingen van enkele MIVD-medewerkers die van fraude werden verdacht door aan een advocaat. Desondanks oordeelde de rechtbank dat geen sprake was van lekken van staatsgeheimen. De namen en functies waren immers al bekend bij de advocaat, oordeelde de militaire rechtbank in Arnhem. (Novum)

TU’s krijgen 33 miljoen voor beter onderwijs

Rotterdam. De technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede krijgen drie jaar lang 11 miljoen euro per jaar om het onderwijs te verbeteren, meldt het ministerie van Onderwijs vandaag. Het geld wordt onder meer besteed aan het vergroten van het studiesucces door de inzet van meer en betere docenten en het houden van intakegesprekken. Daarnaast gaan de drie universiteiten zich inzetten voor een betere aansluiting met het vwo en het hbo en meer aandacht voor het wiskundig onderwijs. Ook moet de samenwerking met het bedrijfsleven worden verbeterd. (NRC)

Filedruk ook afgelopen maanden gedaald

Rotterdam. Het fileleed op de snelwegen blijft afnemen. In de afgelopen zomermaanden, juni-augustus, nam de filedruk met bijna 32 procent af ten opzichte van een jaar eerder, meldt de verkeersinformatiedienst VID. De dienst schrijft de daling toe aan uitbreiding van de wegen, de economische stagnatie en het matige weer. Dit jaar waren er slechts enkele dagen files in de richting van de stranden. Ook waren er minder hinderlijke wegwerkzaamheden. (NRC)