Kort nieuws economie

Saab krijgt nog twee dagen van vakbond

Rotterdam. De Zweedse metaalvakbond IF Metall heeft Saab anderhalve dag extra de tijd gegeven om achterstallige salarissen aan haar personeel te betalen. Dat is de conclusie van het overleg dat de bond vanochtend voerde over de situatie bij de Zweedse autofabrikant. Wanneer dinsdagmiddag om 15.00 uur nog steeds geen lonen overgemaakt zijn, neemt de vakbond een nieuw besluit over de faillissementsaanvraag. Een woordvoerder van IF Metall benadrukte vandaag nogmaals dat de bond een bewijs wil zien dat Saab dichtbij een financieringsakkoord is om de salarissen te betalen. Officieel mag de bond sinds afgelopen vrijdag het faillissement van de autofabrikant aanvragen. ( NRC)

Topman Belgacom: deal met KPN ‘logisch’

Rotterdam. Didier Bellens, de topman van het Belgische telecombedrijf Belgacom, vindt het logisch dat zijn bedrijf kijkt naar samenwerking met de Nederlandse branchegenoot KPN. „De vraag is of we innovaties efficiënter over onze markten kunnen uitrollen als we samenwerken”, zo stelt Bellens in een interview dat vandaag wordt gepubliceerd in de Belgische krant L’Echo. „Kunnen we echt synergie bereiken?” Tien jaar geleden was er ook sprake van een samenwerking tussen KPN en Belgacom, dat nog altijd eigendom is van de Belgische overheid. In 2001 liepen die gesprekken stuk. Overigens is KPN met zijn Belgische prijsvechter Base een concurrent van Belgacom op de Belgische markt. KPN maakte vandaag bekend dat het bijna klaar is met het inkopen van aandelen. Het bedrijf heeft 90 procent van het eerder dit jaar aangekondigde programma afgerond, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. In totaal wordt voor 1 miljard euro aan aandelen ingekocht. (NRC)

Detailhandelsverkopen in eurzone stijgen

Amsterdam. De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in juli op maandbasis onverwacht gestegen, blijkt maandag uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat. Ten opzichte van juni steeg de omzet van Europese winkeliers met 0,2 procent. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een daling van 0,2 procent. Op jaarbasis nam de detailhandelsomzet met 0,2 procent af. Hier werd door economen gerekend op een stijging met 0,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In juni steeg de omzet van detaillisten met een herziene 0,7 procent op maandbasis. Op jaarbasis viel de herziening hoger uit met een daling van 0,7 procent. (Dow Jones)