Italiaan mag mee naar huis

Café de LiefdeNed. 2, 20.25 - 20.55 uur

Café de Liefde is zo’n programma waarbij je je verbaast dat mensen zich zó laten filmen. Maar dan van de VPRO. Vanavond jonge vrouwen in Amersfoort, de meesten gescheiden en met kind. Best moeilijk, zegt er een. Maar ja: „Ook al heb je een man, dat werkt ook de hele dag en dat heeft ook hobby’s.” Dan ben je evengoed alleen met de kinderen, alsof je gescheiden bent, vindt ze.

De hoofdrol is voor Jelena (32), die bij therapeut Sarah loopt vanwege ‘relatieverslaving’. De camera mag mee naar therapie. En daarna thuis meekijken hoe Jelena met een Italiaanse internetdate zit te chatten. Jelena’s jonge dochtertje mag trouwens ook meekijken. En therapie of niet, de Italiaan komt naar Nederland en op Schiphol wordt er al gezoend. De Italiaan mag ook mee naar huis en alles wat ze over Italianen zeggen klopt, juicht Jelena de volgende ochtend blozend – en dan bedoelt ze niet dat die Italiaanse mannen altijd vrouwennamen hebben (deze heet Simone). En ze bedoelt ook niet dat ze na een dag al niet meer naar je omkijken. Exit Italiaan. Jelena, huilend: „Dat is een stukje relatieverslaving dat nu naar boven komt.”

Zoiets zou Virginia nooit zeggen. Zij is met Tom (hobby: vissen) en weet niet wat relatietherapie is. Hun geheim: „Veel knallende ruzies en er dan eens goed over praten.” Die vrouw heeft meer humor dan Bram van Splunteren, zei mijn man en ging daarna langdurig koffiezetten. De tv hoefde niet op pauze.

Ellen de Bruin