Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Israël verwoest deel nederzetting - ‘kolonisten steken moskee in brand’

Een Joods meisje zit bij de resten van haar afgebroken woning in de illegale nederzetting Migron. Foto AFP / Ahmad Gharabli

Het Israëlische leger heeft vanochtend een deel van een nederzetting van Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever verwoest. Uit wraak werd een deel van een nabijgelegen Palestijnse moskee in brand gezet, vermoedelijk door kolonisten.

De incidenten vonden plaats in de nederzetting Migron, waar het Israëlische leger vanochtend drie gebouwen met de grond gelijk maakte. Migron is een zogenaamde ‘buitenpost’, een nederzetting die zonder toestemming van de Israëlische regering is gebouwd en door Jeruzalem als illegaal wordt beschouwd. Bij de ontruiming en verwoesting van de gebouwen werden honderden agenten en soldaten ingezet. Zes tegenstribbelende kolonisten werden gearresteerd.

Een paar uur na de ontruiming vloog een deel van een moskee in de Palestijnse plaats Ousra in brand. Ousra ligt zo’n vijftien kilometer ten zuidoosten van de grote Palestijnse stad Nablus. Een deel van de moskee vatte vlam toen kolonisten volgens Palestijnse bronnen van persbureau AFP twee banden op de begane grond van het gebouw in brand staken. Op de muren van de moskee werden Hebreeuwse teksten en beledigingen van de profeet Mohammed aangetroffen.

Migron is een van de ongeveer honderd nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever die ook volgens Israëlisch recht illegaal zijn. De internationale gemeenschap ziet alle Israëlische nederzettingen op de Westoever als illegaal. Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde begin augustus dat Migron volledig ontruimd moet worden. Die uitspraak werd in Israël als “ongekend” gezien.