Is Bas Jacobs communist?

Studenten moeten sneller hun opleiding afronden, aldus de hooggeleerde heer Bas Jacobs (nrc.next, 31 augustus). Daar is misschien iets voor te zeggen, maar niet om de reden die Jacobs geeft. Hij stelt dat „hoe eerder studenten afstuderen, hoe eerder ze beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt”. Niet onwaar, maar wel ongewenst. Onder communisten zal dit plan vast goed aarden, maar het gaat diametraal in tegen de Nederlandse liberale waarden.

Ik studeer niet om zo snel mogelijk te gaan werken en een geldmachine voor de overheid te worden. Mijn studiekeuze heb ik gebaseerd op wat ik interessant vind en waarin ik me wil bekwamen. Als ik daar wat langer over doe dan dat ervoor staat, begrijp ik dat dat duurder voor me gaat worden. Maar om daar boetes voor op te leggen gaat echt te ver. Mensen die na de middelbare school eerst een jaar gaan reizen ga je toch ook niet beboeten omdat ze pas later aan het werk gaan?

Ik vind dat econoom Jacobs zijn prioriteiten verkeerd heeft als zijn pleidooi tegen langstuderen beperkt blijft tot economische argumenten als beschikbaarheid voor arbeidsmarkt. Verbazingwekkender is dat hij er daarnaast voor pleit dat studenten ook nog eens meer betalen voor hun opleiding. In communistische landen is het onderwijs ten minste nog gratis voor iedereen. Is Bas Jacobs nou communistisch of niet? Vooralsnog lijkt het erop dat hij kiest voor het slechtste uit twee werelden: je mag als student flink betalen om zo snel mogelijk je bijdrage aan het systeem te leveren.

Beer Sijpesteijn

Student aan de Universiteit Twente