Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iran doodt 30 Koerdische rebellen bij Iraakse grens

Foto AFP /Jonathan Nackstrand
Foto AFP /Jonathan Nackstrand In Stockholm werd gisteren gedemonstreerd tegen de militaire acties door Iran en Turkije tegen de Koerdische seperatistische rebellen. Foto AFP /Jonathan Nackstrand

Zeker dertig leden van de Koerdische oppositie zijn gedood door militairen van de Iraanse Revolutionaire Garde bij de Iraakse grens. Dat zegt een hoge militaire functionaris.

Veertig andere leden van de Koerdische oppositiepartij Pejak raakten gewond bij de gevechten buiten de grens van de stad Sardasht, zo vertelde kolonel Hamid Ahmadi op de staatstelevisie.

Pejak, wat staat voor de Partij van het vrije leven van Koerdistan, was de afgelopen jaren betrokken bij sporadische gewapende botsingen met Iraanse troepen. De rebellen zeggen dat ze vechten voor meer rechten voor hun minderheidsgemeenschap.

De Iraanse Revolutionaire Garde kondigde vorige week een nieuw militair offensief aan, bedoeld om Pejak van bepaalde posities te verdrijven. De Garde hervat daarmee haar militaire operatie nadat de deadline die zij aan de Koerdische groep had voorgesteld, om het grensgebied binnen één maand te verlaten, was verstreken.

Pejak vecht al jaren vanuit Noord-Irak tegen de Iraanse regering voor onafhankelijkheid. Volgens de Iraanse regering en Iraanse analisten wordt Pejak gesteund door Washington. De organisatie maakt volgens de Iraanse leiders deel uit van een groter Amerikaans plan om Iraanse minderheden op te stoken.


Grotere kaart weergeven