Iraanse hackers Diginotar lieten meer boodschappen achter

‘Landverrader’ en ‘slaaf van Israël’ zijn enkele van de termen die Iraanse hackers, die ook het bedrijf Diginotar kraakten, hebben achtergelaten. Ook de officiële benaming voor agenten van de geheime Iraanse overheidsdiensten staan op een lijst met vervalste websites.

De NOS meldt dat de termen duiden op betrokkenheid van onder meer de geheime dienst Revolutionaire Garde uit Iran. ‘Sarbaze gomnam’ – soldaat zonder naam - is de benaming voor agenten van dergelijke diensten. Ook de verwijzing naar de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei, ‘jij bent mijn leven en mijn dierbare’, staat te lezen.

Gisteren werd al bekend dat boodschappen als ‘ik offer mijzelf op voor de Grote Leider’ waren verwerkt in de lijst met door de hackers vervalste domeinen. Via die gecorrumpeerde beveiligingscertificaten werden bezoekers omgeleid naar een nepversie van de site die zij bezochten. Zo kon het internetverkeer op sites als Google, Facebook en Twitter in de gaten worden gehouden.

Over de hack van Diginotar waardoor onder meer sites van de Belastingdienst en DigiD onbetrouwbaar werden verschijnt vandaag al een rapport. Verwacht wordt dat minister Donner met een nieuwe verklaring komt.