In Oranje win je bijna altijd

Het Nederlands elftal is sinds 2007 bijna niet te verslaan.

De jongste internationals weten niet wat verliezen is.

Een nieuwe generatie Nederlandse internationals weet niet hoe het voelt om te verliezen in het shirt van Oranje. Van de huidige selectie die morgenavond in Helsinki tegen Finland speelt, verloren Hedwiges Maduro (18 interlands), Stijn Schaars (15), Erik Pieters (11), Michel Vorm (7), Kevin Strootman (5), Jeremain Lens (4), Jeffrey Bruma (2), Luuk de Jong (2), Tim Krul (2) en Georginio Wijnaldum (1) nog nooit. Klaas-Jan Huntelaar kwam 45 keer voor Nederland in actie en leed slechts één nederlaag, drie jaar geleden in een oefeninterland tegen Australië (1-2). In de verloren WK-finale kwam Huntelaar niet in actie.

Dirk Kuijt – met zeven nederlagen in 79 interlands één van de internationals met de meeste verloren wedstrijden – moet er om glimlachen als hij na de training van Oranje wordt geconfronteerd met de statistieken. „Dat komt door de periode waar we nu in zitten. En dat is wel bijzonder”, zegt de 31-jarige aanvaller, die zijn laatste nederlaag leed in de WK-finale tegen Spanje, op 11 juli 2010. „En dat was pas na de verlenging, net als eerder op het EK van 2008 tegen Rusland. En wanneer we daarvóór verloren? Ik zou het echt niet meer weten. En dat zegt natuurlijk wel wat.”

Op 21 november 2007 leed het Nederlands elftal met Kuijt als invaller voor het laatst een nederlaag in het kwalificatietoernooi voor een EK. Destijds verloor Oranje onder leiding van bondscoach Marco van Basten in Minsk met 2-1 van Wit-Rusland. Nederland was toen allesbehalve de bijna ongenaakbare topploeg die het nu is. Het was nog de tijd waarin de huidige aanvoerder Mark van Bommel voor Nederland bedankte en Oranje in thuiswedstrijden werd uitgefloten door het eigen publiek.

Van Bommel (63 interlands, waarvan zes nederlagen) keerde in de zomer van 2008 onder Bert van Marwijk terug. Het Nederlands elftal speelde sindsdien veertig interlands waarvan er slechts twee verloren gingen. De middenvelder deed in 13 van de 14 interlands (WK-kwalificatie en WK) mee waarmee Nederland een record aantal zeges behaalde. Spanje kan morgen tegen Liechtenstein op twaalf overwinningen op rij komen, oefeninterlands niet meegeteld. „Het huidige Nederlands elftal is ijzersterk”, stelt Van Bommel in aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Finland. „De kracht van de huidige bondscoach is dat hij altijd aan hetzelfde plan vasthoudt. Oranje is op dit moment zo sterk dat we in iedere willekeurige clubcompetitie landskampioen zouden worden. Daar ben ik van overtuigd.”

Wesley Sneijder (77 interlands en zeven nederlagen) heeft van nabij meegemaakt hoe de status van Oranje in de afgelopen jaren veranderde. „Dit Nederlands elftal kan echt iets bereiken. De teamspirit is enorm. Voor en tijdens het WK zijn we zeven weken bij elkaar geweest en er is niets vervelends gebeurd. De balans in het elftal moet altijd goed zijn. Hoe vaker we winnen, hoe sterker we worden”, zegt Sneijder. „Die kracht stralen we ook uit naar onze tegenstanders. Dat voel je en dat hoor je terug in het veld. ‘Vandaag valt er weinig te halen’, zeggen de tegenstanders dan. Daar word je alleen maar nog sterker van.”

De wijze waarop het Nederlands elftal vrijdag afrekende met San Marino was volgens Kuijt tekenend. „Vooraf hadden we ons voorgenomen om met mooi spel en veel doelpunten het publiek te vermaken. We waren enorm gretig. Je zag bij San Marino de moed in de schoenen zakken. We wisselden zo vaak van positie dat ze niet meer wisten hoe ze zich tegen ons moesten verdedigen. Ze raakten zichtbaar geïrriteerd. Het was schitterend om met een 11-0 overwinning historie te schrijven.”

Het verwachtingspatroon gaat volgens Kuijt na iedere overwinning steeds verder omhoog. En daarin schuilt volgens de aanvoerder van Liverpool ook het gevaar voor de nummer één van de FIFA-ranking. „De mensen verwachten misschien dat we nu Finland even één, twee, drie opzij zullen zetten. Maar zo makkelijk zal dat echt niet zijn. Andere landen kijken naar onze statistieken. Finland zal erop gebrand zijn van ons te winnen. Als ze de kans krijgen zullen ze toeslaan. Daar moeten we voor waken. Het zou toch uniek zijn als we alle WK- en EK-kwalificatiewedstrijden winnen? Daar moeten we voor gaan.”