Hulp voor man die concert verstoorde

De man die zaterdagavond het jubileum van het Genootschap Nederlandse Componisten in het Concertgebouw in Amsterdam verstoorde, is een ‘bekende van de politie’. Hij is overgedragen aan hulpverleners. De 39-jarige man verraste het Nederlands Filharmonisch Orkest, dat optrad voor 1.200 bezoekers, door de microfoon te pakken en een verhaal af te steken over de islam.

Na enkele minuten liep een altviolist, die vlakbij de onbekende spreker zat, opeens weg. Veel orkestleden volgden haar toen ze in de gaten kregen dat de man niet bij het programma hoorde. Koningin Beatrix, die op het balkon zat recht tegenover het podium, bleef zitten. De 39-jarige man droeg een baard, sprak Nederlands en droeg een pak. Hij zei via de microfoon tegen de vluchtende orkestleden dat hij „geen bom” bij zich had. De voorstelling werd live uitgezonden door de NOS.

De man had een kaartje gekocht en zat als één van de eersten op zijn plek, voor de voorstelling begon. Violist Derk Lotman: „Er werd een spreker verwacht, maar wij in het orkest wisten niet wie dat was. Dus toen die man ging staan, dachten wij dat hij erbij hoorde.”

Toen de man eenmaal was afgevoerd door de beveiliging en het orkest weer op zijn plek zat, raakte een aantal orkestleden opnieuw in lichte paniek omdat iemand zei dat er „een bom onder het podium lag”. Toch verliep het hele incident heel rustig, zegt Lotman. Het publiek reageerde koel en bleef zitten.

Vorig jaar raakten honderden mensen in paniek op de Dam in Amsterdam, tijdens de dodenherdenking op 4 mei, waar de koningin ook bij was. Een man (ook een 39-jarige bekende van de politie) was tijdens de stilte gaan schreeuwen en er viel een hek om. Daardoor gingen mensen in het publiek rennen en werden anderen weer bang. De koningin werd weggehaald door beveiligers.

Morgen verschijnt de ‘waxine-lichtwerper’ voor de rechter in Den Haag. Hij zit al een jaar in de cel nadat hij tijdens Prinsjesdag vorig jaar een waxinelichthouder gooide naar de Gouden Koets.