Hoe was Manuscripta?

Ilja Leonard Pfeijffer was er dit weekend niet bij, maar heeft wel een mening over de jaarlijkse feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen. ‘In Frankrijk heet het la rentrée. Het zacht zoemende vacuüm van augustus is voorbij en de komst van september dwingt ons terug te keren naar de grijze woonwijk in de verregende stad die

Ilja Leonard PfeijfferIlja Leonard Pfeijffer was er dit weekend niet bij, maar heeft wel een mening over de jaarlijkse feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen.

‘In Frankrijk heet het la rentrée. Het zacht zoemende vacuüm van augustus is voorbij en de komst van september dwingt ons terug te keren naar de grijze woonwijk in de verregende stad die wordt bewoond door beslommeringen en plichten. De kinderen gaan weer naar school, de dagen beginnen korter te worden en voor je het weet is het weer Kerst.

Ook voor de literatuur is september het begin van een nieuw seizoen. Iedereen heeft op het strand zijn lekkere leesboek uitgelezen en zit te smachten naar een nieuw boek. Op de uitgeverijen hebben de overwerkte redacteuren een weekje vakantie gehad om alle achterstallige mail weg te werken. Ze staan te trappelen om er weer flink tegenaan te gaan. De opening van het nieuwe literaire seizoen wordt gevierd met de manifestatie Manuscripta op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Gisteren en vandaag vindt de vijfde editie plaats.’

Abonnees kunnen de volledige column van Ilja Leonard Pfeijffer hier lezen.