Herinnering+spijt=tijdmachine

Tête mécanique, Raoul Haussmann (1866-1971) Het debuut Veilig leven in een sciencefictionwereld van Charles Yu lijkt zowel een handboek voor tijdreizigers als een roman over een tijdmachine-reparateur. Maar eigenlijk gaat het over het verwerken van een verleden.

‘In universum 31 kan iedereen die dat wil een tijdmachine huren. Naar welk moment van hun leven keren de meeste mensen terug? Niet naar hun grootste successen, maar naar hun grootste mislukkingen. Treurend kijken ze toe zonder dat ze een vinger kunnen uitsteken; want het verleden veranderen is onmogelijk, daarvoor is de mens te nietig.

Zo gaat het tenminste in Veilig leven in een sciencefictionwereld, de debuutroman van de Amerikaanse schrijver Charles Yu. In zijn vaderland werd het boek enthousiast ontvangen. Critici vergeleken Yu met sciencefictionschrijvers als Philip K. en Douglas Adams.

Al die lof is terecht, want Yu schreef een bij vlagen even briljant als krankzinnig boek. De roman is van alles wat: een verhandeling over universum 31, een handboek voor tijdreizigers en een roman over een tijdmachine-reparateur.

Die reparateur heet Charles Yu, net als zijn schepper. Hij is een eenzame dertiger. Als hij niet aan het werk is, verbergt hij zich in een tijdloos hoekje van het universum, met als enige gezelschap een imaginaire hond en een verlegen boordcomputer. Ooit wilde hij wetenschapper worden, net als zijn vader, die de eerste tijdmachine uitvond. Toen anderen de vruchten van die uitvinding plukten, verdween de gedesillusioneerde vader spoorloos. Zijn zoon nam genoegen met een eenvoudig bestaan buiten de loop van de tijd. Eigenlijk wil hij zijn vader vinden, maar hij heeft geen idee waar hij hem moet zoeken. ‘

De volledige bespreking van dit boek kunt u hier lezen.