'Haptonoom helpt me ontspannen in kano'

Robert Bouten of the Netherlands paddles during the first run of his men's kayak (K1) heats at the Beijing 2008 Olympic Games August 11, 2008. REUTERS/Darren Whiteside (CHINA)
Robert Bouten of the Netherlands paddles during the first run of his men's kayak (K1) heats at the Beijing 2008 Olympic Games August 11, 2008. REUTERS/Darren Whiteside (CHINA) REUTERS

Naam: Robert Bouten

Leeftijd: 26

Sport: Wildwaterkano, K1 slalom

Prestaties: Vijfvoudig Nederlands kampioen, negende bij Olympische Spelen van 2008

Wat verwacht je van de WK van deze week in Bratislava?

„Met een plek bij de topvijftien van de geschoonde lijst haal ik een olympisch startbewijs voor Nederland. Als ik zelf bij de toptien eindig verdien ik ook een nominatie voor mezelf. Mocht ik de startplek voor Londen nu niet halen, dan heb ik volgend jaar nog één kwalificatiemoment. Zo plaatste ik me vier jaar geleden ook voor de Olympische Spelen van Peking. Het zou rust geven in de voorbereiding als het nu bij de WK al lukt.”

Heb je Nederlandse concurrentie voor het ene olympische startbewijs?

„Ja, van Maarten Hermans, een jonge kanoër die net opkomt. Hij kan zich ook nomineren, maar ik richt me puur op mezelf. Ik heb in juli al een halve nominatie gehaald bij de World Cup in Leipzig. Ik heb na vrijdag nog drie mogelijkheden bij de World Cups om de andere halve nominatie te halen.”

Voor de EK van juni Seu d’Urgell, waar je in de kwartfinales strandde, was je ziek. Ben nu je fit?

„De laatste tijd heb ik allerlei fysieke ongemakken gehad. Vorig jaar heb ik mijn pols gebroken, voor de EK heb ik twee weken met een virus rondgelopen en daarna heb ik een tijd last gehad van het gebied rond mijn sleutelbeen. Nu ben ik helemaal heel en heb ik een behoorlijk niveau.”

Met DSM ben je bezig met de ontwikkeling van een nieuwe boot. Hoe staat het daarmee?

„Het is hetzelfde model kano, maar met een andere constructie en dus een ander gedrag op het water. De gewichtverdeling in de boot is aangepast, waardoor hij sneller reageert dan een boot met een uniforme verdeling. De ontwikkeling staat niet stil. We proberen de beste balans te vinden tussen licht en sterk, in kleine stapjes. De kano is een specifiek vaartuig dat heel gevoelig is voor wijzigingen.”

Is de concurrentie nieuwsgierig?

„Niet iedereen weet het, dat wil ik graag zo houden. Aan de buitenkant van de boot is ook niets te zien. Ik weet dat een Fransman ook bezig is de vorm van zijn boot te optimaliseren, maar zijn kano is nog zwaarder dan die van mij.”

Je baalde dat je bij de EK niet vrij in je hoofd was. Hoe belangrijk is het mentale aspect van slalomkanoën?

„De mentale component is in elke sport belangrijk, maar zeker op het water. Als ik goed in mijn gevoel zit, kan ik de maximale energie en snelheid uit het water halen. Ik krijg daarbij hulp van een haptonoom. We streven naar ontspanning, zoeken weerstand in het lichaam en lossen dat op en zorgen dat ik geen problemen heb met mijn omgeving. Dat lukt niet altijd optimaal, want ik verander en mijn omgeving ook.”

Heb je al een kijkje genomen op de olympische baan van het Lee Valley White Water Centre?

„Nee, ik heb rust genomen bij het test event in juli, ook omdat ik nog genoeg trainingsmogelijkheden heb in Londen. Wel zag ik beelden. Zoals de baan nu is geconfigureerd, heeft hij veel omslaande golven. Dat maakt dat de boot minder snelheid krijgt. Ik ben benieuwd.”