Hackers treffen website van ombudsmannen

Hackers hebben de website van ONO, de vereniging van nieuwsombudsmannen vernield en enkele weken lamgelegd. De vereniging, gevestigd in de Amerikaanse stad Orlando (Florida), overweegt de FBI in te schakelen. De hackers installeerden een virus op de site en richtten schade aan in het archief.

Dat schrijft ONO in haar bulletin. Directeur Jeffrey Dvorkin spreekt van „puur vandalisme”. Volgens hem was de inbraak „een serieuze poging om ons uit de lucht te halen”. De site is inmiddels weer actief (newsombudsmen.org). Over de identiteit van de daders is niets bekend.

De Organization for News Ombudsmen (ONO) is een internationale organisatie voor ombudsmannen bij kranten, radio en televisie. De vereniging bestaat sinds 1980 en telt 57 leden. De meesten werken bij Amerikaanse media. ONO congresseert jaarlijks en biedt een platform voor discussie over journalistieke regels en ethiek. In Nederland heeft NRC Handelsblad sinds oktober 2010 een ombudsman, de Volkskrant heeft een ombudsvrouw aangesteld. (NRC)