Golfer Luiten vijftiende bij European Masters

Golfer Joost Luiten is in Crans-Montana als vijftiende geëindigd bij de European Masters. De Deen Thomas Björn won in Zwitserland zijn tweede titel in zeven dagen. De Duitser Martin Kaymer en de Noord-Ier Rory McIlroy werden tweede en derde.

Björn eindigde gisteren in de Zwitserse Alpen met een ronde van 62 (-9) en hield met twintig slagen onder par in het hele toernooi een fikse voorsprong van vier slagen over op zijn naaste belager, Kaymer. Een week eerder had de 40-jarige Deen al het Johnny Walker Championship in Gleneagles op zijn naam geschreven.

In voorbereiding op de KLM Open, die donderdag in Hilversum begint, lieten de verschillende topspelers zien aardig in vorm te zijn. Kaymer, vorig jaar winnaar in Hilversum, speelde bij vlagen superieur maar kwam net te kort voor de eindzege. Ook McIlroy, komende week de grote trekpleister op de Hilversumsche Golf Club, heeft zijn vorm hervonden. Met een eindscore van 15 onder par deelde hij de derde plaats met Welshman Jamie Donaldson en Jaco van Zyl uit Zuid-Afrika.

De Nederlanders presteerden wisselvallig. Luiten maakte in Crans-Montana met een knappe slotronde van 66 (-5) nog een sprong in het klassement. Robert-Jan Derksen miste de cut (finaleronde) op vrijdag al, Maarten Lafeber kwam niet verder dan de gedeelde 56ste plaats.

De KLM Open telt deze week een ijzersterk deelnemersveld. Naast McIlroy en Kaymer is ook Lee Westwood van de partij in Hilversum. Ook de Spanjaard José Maria Olazabal, de Europese captain bij de Ryder Cup van 2012, heeft zijn komst bevestigd. Olazabal won de KLM Open al in 1989, toen nog op de Kennemer Golf Club in Zandvoort. De Noord-Ier Darren Clarke, dit jaar winnaar van de British Open, heeft zich teruggetrokken wegens zijn volle schema.

Van de Nederlanders spelen Luiten, Derksen, Lafeber en Tim Sluiter deze week in Hilversum. Het talent Floris de Vries moest afzeggen. Hij heeft een ribblessure, waardoor hij niet pijnvrij kan slaan.