Foppe verlaat Stille Oceaan

Voor Foppe de Haan zitten de trainingskampen op tropische stranden erop. Gisteren nam de Friese voetbaltrainer met een 1-1 gelijkspel tegen Guam afscheid als coach van het nationale voetbalteam van Tuvalu.

De Haan, oud-trainer van Heerenveen, Jong Oranje en Ajax Cape Town, werd dit voorjaar onbezoldigd bondscoach van de afgelegen eilandengroep (ruim 12.000 inwoners) in de Stille Oceaan.

Het avontuur begon succesvol voor de Fries. In zijn eerste wedstrijd als bondcoach boekte De Haan meteen de grootste zege ooit in de Tuvaluaanse voetbalhistorie. Op Fiji werd Samoa met 3-0 verslagen.

Vorige week was hij met Tuvalu op de Pacific Games in Nieuw-Caledonië. Door het gelijkspel tegen Guam eindigde zijn ploeg als vierde in een groep van zes. Tuvalu won met 4-0 van Amerikaans-Samoa en verloor van Vanuatu, Nieuw-Caledonië en de Solomoneilanden.