Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europese beurzen sluiten diep in de min - ING verliest 8,5 procent

Een handelaar op de beurs van Frankfurt, die vandaag op het laagste punt in twee jaar sloot. Foto REUTERS / Alex Domansk

De Europese beurzen zijn vandaag diep in het rood gedoken. De AEX verloor bijna 12 punten en eindigde met 4,2 procent lager op 274,45 punten. Elders in Europa waren de verliezen ook groot.

In Frankfurt eindigde de beurs met 5,3 procent verlies op de laagste stand in twee jaar. De beurs in Milaan verloor 4,8 procent, in Londen werd 3,6 procent in de min genoteerd en in Madrid was de eindstand 4,7 procent lager dan die van vrijdag. Parijs sloot voor het eerst sinds 10 juli 2009 onder de psychologische grens van 3.000 punten. De beurs verloor 4,7 procent en eindigde op 2.999,5 punten.

Nadat de beurzen vanochtend, in reactie op de slechte slotkoers van Wall Street vrijdag, de dag slecht begonnen bereikten de beurzen rond vier uur een dieptepunt. De AEX stond bijna 4,5 procent in de min, terwijl de verliezen elders in Europa nog groter waren. Daarna kropen de koersen iets omhoog.

ING verliest 8,5 procent

Beleggers reageerden vandaag op een serie van slechte berichten. Zo werd werd vrijdagavond bekend dat de Amerikaanse regering zeventien financiële instanties, waaronder de grootste Amerikaanse banken, heeft aangeklaagd wegens het verstrekken van risicovolle hypothecaire leningen. Het waren dan ook vooral de banken die vandaag het hardst onderuit gingen. In Amsterdam tekende ING met een daling van 8,5 procent voor het grootste verlies.

Daarnaast botsten de Grieken met een afvaardiging van de EU en het IMF over het tempo waarop Griekenland de staatsschuld terugdringt. Analisten wijzen erop dat de nederlaag die de coalitie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel dit weekend leed bij deelstaatverkiezingen er op wijst dat stemmers weinig vertrouwen hebben in de manier waarop de overheid met de schuldencrisis omgaat. Ook is er twijfel over de aanpak van de bezuiningsaanpak van Italië.

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten in verband met Labor Day.