En weer verliest de coalitie van Merkel verkiezingen

De steun voor de coalitie van bondskanselier Merkel brokkelt steeds verder af. Dit weekeinde bleek dat opnieuw bij deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern.

De regeringscoalitie van bondskanselier Angela Merkel is ongeliefd en raakt steeds meer stemmen kwijt. Deze ontwikkeling werd gisteren nog eens bevestigd in de belangrijke regionale verkiezingen die dit jaar in Duitsland zijn gehouden. De partijen die samen Duitsland regeren, Merkels verbond van christen-democraten (CDU/CSU) en liberalen (FDP), waren gisteren de grote verliezers van verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern.

De sociaal-democraten (SPD) en de Groenen wonnen; de uiterst linkse Die Linke en de neonazistische NPD konden zich handhaven. De opkomst was met 52 procent laag.

Het ging in de deelstaat in het noordoosten van Duitsland (1,6 miljoen inwoners) om regionale thema’s, maar deelstaatverkiezingen zijn ook een opiniepeiling voor de landelijke politiek. Merkel wordt door de eurocrisis gedwongen politieke keuzes te maken die moeilijk liggen bij een deel van de bevolking. De uitslag in ‘Meck-Pomm’ maakt de spagaat voor haar alleen maar groter. SPD’er en Bondsdaglid Thomas Oppermann zei vanmorgen dat Merkels regeringscoalitie de rekening gepresenteerd krijgt van haar „catastrofale schuldenmanagement in Europa”. Ook zijn CDU-collega Peter Altmaier gaf landelijke politici deels de schuld.

De sociaal-democraten van de populaire premier van Mecklenburg-Vorpommern, Erwin Sellering (61), haalden 35 procent van de stemmen, ruim meer dan in 2006 toen voor het laatst een regionaal parlement werd gekozen. De CDU daalde naar 23 procent.

De FPD werd weggevaagd tot ver onder de kiesdrempel van 5 procent en verdwijnt dus uit het regionale parlement. De liberalen boeten voor een zwakke landelijke politiek. De Groenen zijn voor het eerst in de Landtag gekomen, waarmee ook een landelijke trend is voortgezet. Ze vormen na CDU en SPD de belangrijkste politieke macht in Duitsland.

De uiterst linkse partij Die Linke, die het erfgoed beheert van wat ooit de communistische eenheidspartij SED was, steeg licht naar ruim 18 procent. De extreem-rechtse NPD verloor iets maar slaagde er in om de kiesdrempel te halen.

Bondskanselier Merkel, die haar kieskring in Mecklenburg-Vorpommern heeft, zwijgt vooralsnog. Volgens haar woordvoerder heeft ze zich niet bemoeid met de reactie van haar partij op de verkiezingsuitslag. Afgelopen vrijdag overleed haar vader Horst Kasner, dominee in de stad Templin. Merkel schrapte al haar werkafspraken in het weekend.