EHBO

Nog niet zo lang geleden plukte ik een oude Indische heer van de tramrails. Hij was net uit lijn 3 gestapt en zakte vlak voor mijn neus in elkaar. Gelukkig kwam hij al na een halve minuut weer bij zijn positieven, want ik word enorm zenuwachtig van EHBO-diploma-vereisende situaties. Zelfs een pleister op een geschaafde knie blijft onder mijn handen nooit plakken.

Terwijl we samen op de ambulance wachtten, die ik tegen de zin van de patiënt toch had gebeld, omdat hij zo bleek zag en een beetje bibberig was, vertelde de man dat hij op weg was naar toko Toet. „U ging lekker een sotootje eten?” vroeg ik. Dat was het plan inderdaad. Maar helaas, de bloedsomloop bepaalde anders.

De ambulance kwam, nam de 80-jarige mee voor onderzoek in het ziekenhuis en ik vervolgde mijn weg, denkend aan de soto ajam van toko Toet. Zodra ik me wat slapjes voel, haal ik die soep in huis. Heldere, diepgouden kippenbouillon met glasnoedels, selderij, een gekookt eitje en een geheimzinnige geneeskracht. Bij mij werkt het althans altijd.

Toen dacht ik aan het trooste-loze ziekenhuisvoer dat de man die avond voorgezet zou krijgen. En opeens had ik spijt van die ambulance. Ik had helemaal geen 112 moeten bellen, ik had naar toko Toet moeten rennen, nog geen honderd meter verderop, en een sotootje voor hem moeten halen. Dan had hij zich waarschijnlijk subiet weer senang gevoeld.

Omdat hier al eens een recept voor sojo ajam stond, vandaag eentje voor een andere Indische soep, sajoer. Traditioneel komt sajoer als bijgerecht op tafel, maar hij kan ook prima als maaltijdsoep.

Voor 4 personen:

voor de boemboe:

2 tenen knoflook, gepeld

1 ui, geschild en in kwarten

5 cm verse laos- of gemberwortel, in schijfjes

1 flinke theelepel sambal manis

1 theelepel bruine basterdsuiker

voor de soep:

2 eetlepels arachideolie

600 ml kippen- of groentebouillon

1 blik (400 ml) kokosmelk

2 vastkokende aardappelen, geschild en in dobbelstenen

250 gram kousenband (of sperziebonen) in stukjes

1 stengel sereh, geknoopt

100 gram taugé

100 gram spinazie

150 gram garnalen of blokjes tofu of 4 hardgekookte, gepelde eieren

Doe alle ingrediënten voor de boemboe, plus een snufje zout, in een keukenmachine of vijzel en maal of wrijf tot een pasta. Verhit de olie in een wok of soeppan. Fruit de boemboe hierin een paar minuten, tot de uien beginnen te kleuren.

Voeg de bouillon, kokosmelk, aardappelen, kousenband en sereh toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de groenten zachtjes gaar koken. Voeg op het laatst de taugé, spinazie en garnalen, tofu of eieren toe. Zet het vuur meteen uit en laat de soep voor het serveren nog een minuutje staan. Geef er gekookte rijst en extra sambal bij.

Janneke Vreugdenhil

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.