Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Eerste getuige proces Mubarak brengt aanklagers in verlegenheid

Demonstranten buiten de rechtbank slaan op een poster van Mubarak terwijl anderen de beeltenis in brand proberen te steken. Foto AP / Dimitri Messinis

Het eerste getuigenverhoor in het proces tegen Hosni Mubarak verliep voor de aanklagers vandaag niet zoals gedacht. Een hooggeplaatste functionaris binnen de veiligheidsdienst van de oud-president van Egypte draaide een eerdere verklaring terug. Hij stelde nooit orders te hebben gekregen of gegeven om het vuur te openen op demonstranten.

Verwacht werd dat deze generaal Hussein Moussa zou getuigen wie het bevel heeft gegeven aan de politie om met scherp te schieten op activisten. Maar de getuige zei slechts dat ze instructies hebben gegeven om traangas en rubberen kogels te gebruiken. Er zou alleen met echte kogels geschoten zijn om politiebureaus te bewaken.

Honderden nabestaanden botsen buiten rechtsgebouw met politie

De getuigenis betekende een verwarrend begin van de zaak. Moussa was de eerste van drie getuigen die voor de rechtbank moeten verschijnen. Buiten het rechtsgebouw botsten honderden nabestaanden van omgekomen demonstranten met politie terwijl zij de rechtbank probeerden te bestormen. Zij zijn vooral boos omdat ze de rechtszaak niet mogen bijwonen.

Het proces is ook niet meer live op televisie te volgen nadat de rechter camera’s verbood. In de rechtszaal raakten advocaten van Mubarak en de aanklagers slaags met elkaar nadat een aanhanger van het gevallen regime een poster van de president toonde.

http://youtu.be/c35sYlYRjn4

Mubarak weer gekooid in ziekenhuisbed

Mubarak zelf werd zoals bij eerdere zittingen op een ziekenhuisbed in de beklaagdenkooi gereden, geflankeerd door zijn twee zoons. Zij worden aangeklaagd wegens corruptie en het medeplichtigheid aan het doden van demonstranten. Tijdens de revolutie in Egypte kwamen ongeveer 850 mensen om.

De aanklagers beweren dat Mubarak en zijn hoofd-veiligheid El-Adly uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de bevelen om dodelijk geweld te gebruiken bij de vreedzame protesten. Ze verwachtten dat generaal Moussa, die leiding gaf aan de communicatie van de ordediensten, vandaag zou zeggen wie precies die orders gaven.

‘Getuigenis onder druk verdediging aangepast’

Maar mensenrechtenactivist Gamal Eid, aanwezig bij het proces, verklaarde tegenover persbureau AP dat Moussa zei “niet te weten” of El-Adly dergelijke orders heeft gegeven. Hij wees zijn voormalig collega Ahmed Ramzy aan als degene die wel zulke bevelen zou hebben gegeven. “Anders nog iemand?”, vroeg de rechter. “Nee”, antwoordde Moussa volgens Eid.

Volgens advocaat Damaty vedraaid Moussa de werkelijkheid:

“Het was overduidelijk dat de verdediging hem onder druk heeft gezet om zijn getuigenis aan te passen.”

De generaal verklaarde verder dat alleen met scherp is geschoten op demonstranten die het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten, gevangenissen en politiebureaus in Kairo probeerden aan te vallen. Op het Tahrir-plein, waar volgens ooggetuigen en aanklagers door scherpschutters van de politie op demonstranten is geschoten, zijn volgens Moussa alleen waterkannonen en rubberen kogels gebruikt.