DSK komt zwijgend in Parijs aan

Voor zijn flat van 250 vierkante meter op de prestigieuze Place des Vosges in Parijs, geschatte waarde 6,25 miljoen euro, is het een komen en gaan van journalisten. Er staan satellietwagens, om de eerste woorden van ‘DSK’ live de wereld in te kunnen sturen. Maar Dominique Strauss-Kahn, sinds gisterochtend weer terug in Frankrijk, houdt voorlopig de lippen stijf op elkaar.

Wat gebeurde er op 14 mei in die hotelkamer in New York? Ziet hij voor zichzelf nog een politieke toekomst? En zo ja, welke? En vanaf wanneer? Het zijn vragen die vele Fransen graag beantwoord zouden zien. Pierre Moscovici, een strauss-kahnien die nu de campagne van François Hollande leidt bij de voorverkiezingen van de PS, meent dat DSK zich straks achter de PS-kandidaat zal scharen, als een soort economisch adviseur. Maar tot Strauss-Kahn zelf het woord neemt, blijft het gissen naar zijn intenties.

Eerst was hij de gedoodverfde winnaar van de presidentsverkiezingen in 2012, tot hij in mei een Amerikaanse bajesklant werd. Nu is hij weer een vrij man. Dat vinden zijn vrienden al een hele opluchting. En hijzelf vast ook, voegen ze eraan toe: „Laat hem eerst maar wat op adem komen.”