Dodental loopt op, tientallen vermisten door tyfoon Japan

Luchtfoto van verwoeste huizen en reddingswerkers in de Japanse plaats Tanabe. Foto Reuters via Kyodo

Zware regenval en modderstromen, veroorzaakt door de tyfoon Talas, hebben in Japan aan zeker 25 mensen het leven gekost. Tientallen mensen worden vermist.

De tyfoon trok in het weekend noordwaarts langs het land. Later nam Talas in kracht af tot een tropische storm.

Zeker 460 duizend mensen in het westen en midden van Japan kregen opdracht of advies hun huizen te verlaten, meldt persbureau AP op gezag van Japanse media. Zeker 3600 mensen raakten van de buitenwereld afgesneden door overstromingen, aardverschuivingen of ingestorte bruggen, waardoor ook de hulpverlening moeizaam verloopt.

Het oog van de twaalfde tyfoon van het seizoen bewoog zich langzaam over de Japanse Zee richting noorden, zei het Japanse meteorologische instituut. Vanwege de lage snelheid van Talas duurde het noodweer langer en was er meer kans op overstromingen en aardverschuivingen.

Japans nieuwe premier Yoshihiko Noda, die pas enkele dagen in functie is, zei vanochtend dat alles in het werk wordt gesteld om de vermisten te vinden.