Doden en verwoesting in Soedan. Om wat koeien

A picture released by the United Nations Mission in Sudan (UNMIS) on March 13, 2009, shows a Sudanese Misseriya Arab cattle camp during an annual migration south to dry season pastures in the Abyei area on January 19, 2009. The Misseriya move according to a biannual seasonal migration which have brought them into conflict with the Dinka, who migrate north into the same area and with whom they perforce compete over scarce water and grazing resources. AFP PHOTO/HO/UNMIS/TIM MCKULKA ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE==
A picture released by the United Nations Mission in Sudan (UNMIS) on March 13, 2009, shows a Sudanese Misseriya Arab cattle camp during an annual migration south to dry season pastures in the Abyei area on January 19, 2009. The Misseriya move according to a biannual seasonal migration which have brought them into conflict with the Dinka, who migrate north into the same area and with whom they perforce compete over scarce water and grazing resources. AFP PHOTO/HO/UNMIS/TIM MCKULKA ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE== AFP

Vorige maand vielen in Zuid-Soedan plotseling ruim duizend doden. Niemand snapte waarom. De burgeroorlog was toch juist voorbij? Was het land niet eindelijk onafhankelijk?

De belangrijkste bron voor het oplaaiend geweld: de bruidsschat. Naar goed gebruik betalen jonge mannen de familie van hun aanstaande bruid een aantal stukken vee. Het is een gebruik dat de positie van de vrouw in Soedan gunstig beïnvloedt.

Maar onder de mannen gebeurde er iets anders: het vee was na de burgeroorlog ongelijk verdeeld. Met geweld, kindontvoeringen en verwoeste dorpen tot gevolg.