Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Industrie

‘DigiD weer veilig te gebruiken’

De website van DigiD, een van de overheidssites die gebruik maakte van een certificaat van Diginotar.

De website van DigiD, een van de overheidssites die gebruik maakte van een certificaat van Diginotar, is weer veilig te gebruiken. De beveiligingscertificaten van het bedrijf zijn vervangen door die van een ander bedrijf. Dat meldt de NOS.

Niet alle problemen zijn voorbij met de certificaten van DigiNotar. Vrijwel alle gemeenten in Nederland kunnen dinsdag problemen verwachten met de bedrijfsvoering, waarschuwde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag. Vooral bij gemeenten die een veiligheidscertificaat van DigiNotar en een besturingssysteem en browser van Microsoft hebben, kunnen last krijgen.

Bijna alle gemeenten gebruiken certificaten DigiNotar

Uit een inventarisatie van de VNG en Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten blijkt dat bijna alle gemeenten wel een of meerdere veiligheidscertificaten van het gehackte bedrijf Diginotar hebben. De VNG heeft de betreffende gemeenten de afgelopen dagen geïnformeerd over de te nemen maatregelen, meldt persbureau Novum.

De vereniging roept gemeenten op om hun certificaat van Diginotar zo snel mogelijk te vervangen. Voor de gemeenten is een speciale helpdesk in het leven geroepen.
Hoeveel hun digitale diensten tijdelijk hebben stilgelegd is niet duidelijk. De gemeente Amsterdam waarschuwde eerder al voor de risico’s van het inloggen op een website waarvan het certificaat niet wordt vertrouwd.

Ook in het bedrijfsleven zijn er nog problemen. Zo willen belastingadviseurs niet langer via internet gegevens uitwisselen met de Belastingdienst, omdat hun systemen nog niet zijn aangepast.

Vorige week bleek dat certificaten van DigiNotar, bedoeld om gegevens te versleutelen en zo te beveiligen, in juli werden vervalst. Iraanse hackers zetten ze vervolgens in om Iraans Gmail-verkeer af te tappen. Door honderden certificaten van DigiNotar te vervalsen kon het internetverkeer van Iraniërs worden ingezien. Meedere websites van de Nederlandse overheid, die gebruik maakten van de certificaten, werden daardoor onbetrouwbaar.