Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Carrière

‘De machtigste nerd van Nederland’

Ronald Prins, directeur van Fox-IT, in december vorig bij Pauw & Witteman.

Het onderzoeksrapport naar de beveiliging bij DigiNotar werd uitgevoerd door Fox-IT. Dat bedrijf beveiligt een aanzienlijk deel van de Nederlandse staatsgeheimen en jaagt samen met het Team High Tech Crime van de KLPD op hackers.

De man achter Fox-IT is Ronald Prins, en in een groot portret schetste Vrij Nederland hem onlangs als “de machtigste nerd van Nederland“.

Via de wereld van scannerluisteraars en hackers - waarin een enkeling carrière maakte als beroepscrimineel - kwam Prins terecht bij het Gerechtelijk Laboratorium, de voorloper van het Nederlands Forensisch Instituut.

Daarmee koos hij voor ‘de goeie kant’, zoals hij het zelf zegt. Bij het NFI hielp Prins de opsporingsinstanties, nationaal en internationaal. Zo kraakte hij in opdracht van de Guardia Civil versleutelde ETA-berichten. ‘Dat heeft een bomaanslag in Marbella voorkomen,’ zegt Prins. ‘In mijn werkkamer hangt een plakkaat van de Guardia met de tekst Thank you for saving lives.’

Na een korte carrière bij de geheime dienst besloot hij voor zichzelf te beginnen. En daarna ging het snel, zo blijkt uit het interview met Vrij Nederland.

Tegenwoordig speuren mensen van Fox vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week het internet af, op zoek naar potentiële gevaren. Samen met het Team High Tech Crime van de KLPD jagen de ‘Foxers’ op hackers, zoals de onlangs opgepakte leden van het netwerk Anonymous. Daarnaast beveiligt het bedrijf een aanzienlijk deel van de Nederlandse staatsgeheimen. In hun Delftse vestiging staat de server waarin alle vertrouwelijke gesprekken van onder meer ministers worden versleuteld.

De problemen met de beveiligingscertificaten zal Prins niet hebben verrast. In het interview beweert hij dat de infrastructuur van Nederland niet is toegerust op digitale aanvallen van buitenaf. “De volgende oorlog is een digitale”, is dan ook zijn stokpaardje. Een stokpaardje dat we hem de komende tijd ongetwijfeld regelmatig zullen horen verkondigen, te beginnen bij de uitzending van Nieuwsuur vanavond.

Lees hier het hele portret van Ronald Prins.