Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Convenant voor 12.000 extra banen in de langdurige zorg

De 250.000 bewoners van zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, krijgen er de komende jaren 12.000 extra zorgverleners bij. Vanmiddag tekent staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA) hierover een convenant met acht brancheorganisaties.

In het convenant staat dat er een investering komt van jaarlijks 852 miljoen euro voor extra handen aan het bed in de langdurige zorg (AWBZ). Alleen op voorwaarde van extra personeel in de ouderzorg wilde gedoogpartner PVV het minderheidskabinet steunen. Van alle ministeries kreeg alleen Volksgezondheid er in het regeerakkoord zoveel geld bij.

In 2010 werkten er 280.000 verplegenden, verzorgenden en sociaal-agogen in de langdurige zorg. Daaronder vallen instellingen voor ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten. Een groei van 12.000 werknemers is een toename van ruim vier procent.

Het extra geld komt in 2012 vrij voor de instellingen. In het convenant spreken zorgaanbieders, zorgverzekeraars en beroepsorganisaties af dat het ingezet moet worden om patiënten zowel méér als betere aandacht te geven. Ze hebben ook afgesproken de administratieve rompslomp tot een minimum te beperken, waardoor personeel meer tijd aan cliënten kan besteden.

Door de vergrijzing van de bevolking doemt er een groot personeelstekort op. Daarom is ook afgesproken dat verzorgenden en verpleegkundigen verder worden geschoold. Dat moet aanzien en kwaliteit van de zorg verbeteren, waardoor ook meer mensen een baan in de zorg kiezen. Zorgpersoneel dat na extra scholing doorstroomt, maakt plaats voor nieuwe, laaggeschoolde medewerkers.

De oppositie was bevreesd dat er niet daadwerkelijk 12.000 extra werknemers bij zouden komen. Kamerlid Voortman (GroenLinks) die eerder een spoeddebat had aangevraagd, is nu optimistischer. „Dit is een mooi begin.” De 852 miljoen euro komt bovenop de reguliere groei van 600 miljoen in de langdurige zorg.

Lees vanmiddag een interview met staatssecretaris Veldhuijzen-van Zanten in de papieren editie van NRC Handelsblad of onze digitale editie.