Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Chirac hoeft proces niet bij te wonen

Chirac een aantal weken geleden tijdens zijn vakantie in Saint-Tropez. Foto AFP / Sebastien Nogier

De Franse oud-president Jacques Chirac hoeft het proces tegen hem niet bij te wonen. De oud-president wordt beschuldigd van belangenverstrengeling, misbruik van vertrouwen en verduistering van overheidsgeld. Volgens zijn advocaten kan hij wegens gezondheidsredenen niet aanwezig zijn bij het proces.

De voorzitter van de rechtbank, Dominique Pauthe, gaf vandaag toestemming om het proces zonder de aanwezigheid van Chirac door te laten gaan. En dat is voor de 79-jarige Chirac een kleine symbolische overwinning, aldus onze correspondent Dirk Vandenberghe:

“Er was sowieso afgesproken dat Chirac tijdens het proces, dat waarschijnlijk een maand duurt, maar twee dagen moest komen opdagen. Toch is het een overwinning van symbolische aard voor Chirac dat hij nu helemaal niet hoeft te verschijnen. De foto’s van de oud-president voor de rechter worden hem bespaard en daarmee voorkomt hij dat hij de geschiedenis ingaat als de president die zich voor de rechter moest verantwoorden.”

De zaak stamt uit de tijd dat Chirac burgemeester was van Parijs, tussen 1977 en 1995. Veel leden uit de entourage van Chirac werden betaald voor banen die niet bestonden. Het fictieve banen-dossier is het enige van de dertien Chirac-affaires dat de juridische eindstreep heeft gehaald. Het telde aanvankelijk 500 nepbanen. Daarvan bleven er na jaren van procederen en enkele veroordelingen van adjudanten van Chirac 28 over.

Chirac is de eerste (voormalige) Franse president ooit die terechtstaat. Hij hoeft zich nu pas voor de rechter te verantwoorden voor de verdenking van vriendjespolitiek omdat hij in zijn tijd als president immuun was voor strafvervolging. In theorie kan Chirac veroordeeld worden tot tien jaar celstraf en een boete van 150.000 euro. De verwachting is echter dat de openbaar aanklager om ontslag van rechtsvervolging zal vragen.