Chardon wint eerste EK-goud

IJsbrand Chardon is gisteren in Breda voor het eerst in zijn carrière Europees kampioen bij de vierspannen geworden. De EK waren de enige titel die nog ontbrak op de erelijst van de menner uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn. Chardon (50) was al tien keer wereldkampioen, zes keer met de Nederlandse ploeg en vier keer individueel. Hij behaalde tweeëntwintig nationale titels. De EK, sinds 1981 niet meer verreden, won hij nooit.

„Gááf’”, reageerde Chardon uitgelaten op de website van de Hippische Sportfederatie (KNHS). Hij had in Breda geen concurrentie te vrezen voor de Europese titel. Landgenoot Koos de Ronde eindigde op de EK als derde. Samen met Theo Timmerman veroverde Chardon en De Ronde ook het goud in de landenwedstrijd.

Toch won Chardon de individuele wedstrijd niet tijdens Outdoor Brabant. De Australiër Boyd Exell was net iets sterker, maar streed uiteraard niet mee voor de Europese titel. Na de dressuur van vrijdag en de marathon van zaterdag zat er slechts één seconde verschil tussen beide toppers. De hoop van Chardon dat de regerend wereldkampioen in de afsluitende vaardigheidsproef een balletje zou afwerpen of een tijdfout zou begaan, bleek ijdel. Zelf maakte hij op de laatste hindernis een fout.

„Jammer dat ik Exell niet heb kunnen verslaan maar de Europese titel is ook heel fraai”, sprak Chardon na afloop. „Deze overwinning betekent veel voor me. Ik heb begrepen dat het EK nu weer om de twee jaar wordt gehouden, Aken heeft zich al kandidaat gesteld voor 2015.’’