Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Cameron: onderzoek naar banden Britse geheime dienst met Gaddafi

Cameron vandaag in het Lagerhuis terwijl hij het onderzoek naar de vermeende innige banden met het Libische regime aankondigt. Foto AP

David Cameron heeft aangekondigd dat er een nationaal onderzoek loopt naar berichten over al te innige banden tussen Britse inlichtingendiensten en het bewind van Moammar Gaddafi. Het onderzoek wordt geleid door de gepensioneerde rechter Peter Gibson, zei de Britse premier vandaag in het Lagerhuis.

Na de val van Tripoli zijn in regeringsgebouwen documenten ontdekt met details over de samenwerking van Britse en Amerikaanse spionnen met hun Libische collega’s. Sommige stukken gingen over Abdel-Hakim Belhaj, nu een militaire commandant van de Libische rebellen, die in 2004 in de Thaise hoofdstad Bangkok werd opgepakt maar voor ondervraging naar Tripoli werd overgebracht.

Ook zou er documentatie zijn van hoe de CIA en MI6 Gaddafi adviezen gaven over hoe Libiës geïsoleerde positie verbeterd kon worden. In ruil kregen de geheime diensten ruimte om Al-Qaeda in Libië op te sporen.

‘Bedankt voor de dadels en sinaasappels’

Gibson is al bezig met een onderzoek naar de behandeling en clandestiene uitlevering van terreurverdachten na de aanslagen van 11 september 2001. Illegale uitlevering aan Libië past ook in dat onderzoek, liet de commissie-Gibson weten.

In een brief die opdook in Tripoli bedankt een Britse regeringsmedewerker met Kertsmis in 2003 de toenmalige chef van Gaddafi’s inlichtingendienst, Moussa Koussa, voor de schenking van een “zeer grote hoeveelheid dadels en sinaasappels”.

Cameron: geen chique verstopplaats voor gerechtigheid

Koussa werd later minister van Buitenlandse Zaken maar ontvluchtte het regime in maart dit jaar. Hij kwam aan in Groot-Brittannië, waar hij wekenlang door de inlichtingendiensten werd ondervraagd. In een verklaring in april zei Koussa dat hij “goede betrekkingen” onderhield met zoveel Britten. “Wij hebben samengewerkt tegen terrorisme en successen behaald”, zei hij.

Cameron zei vandaag ook dat de NAVO de Libische rebellen blijft steunen met luchtsurveillances totdat “de klus geklaard is”. Hij benadrukte dat hij de organisatie de rebellen helpt bij het gevangennemen van Moammar Gaddafi. “Er is voor hem geen chique verstopplaats voor gerechtigheid.”