‘Britse inlichtingendiensten beschermden Saif al-Islam’

A graffiti depicting Moammar Gadhafi and his son Saif reading "All Benghazi people, is this the end?" is seen on a wall at the Green square renamed Martyrs square inTripoli, Libya, Wednesday, Aug. 31, 2011. (AP Photo/Francois Mori)
A graffiti depicting Moammar Gadhafi and his son Saif reading "All Benghazi people, is this the end?" is seen on a wall at the Green square renamed Martyrs square inTripoli, Libya, Wednesday, Aug. 31, 2011. (AP Photo/Francois Mori) Moammar Gaddafi en zijn zoon Saif al-Islam op een graffiti-afbeelding op een muur op het Groene Plein in Tripoli. Foto AP / Francois Mori

De Britse inlichtingendienst MI6 en Scotland Yard, de politie van Londen, waren betrokken bij een internationale operatie om Saif al-Islam, een zoon van Moammar Gaddafi, te beschermen tegen een aanslag op Brits grondgebied.

Dat meldt de Britse krant The Independent vandaag op basis van geheime documenten.

Islamitische militanten zouden Saif uit de weg willen ruimen. De Britse geheime diensten vermoedden dat het complot banden heeft met Qatar. Qatar is nu een bondgenoot van het westen tegen Gaddafi’s regime.

MI6 en het Britse leger maken nu jacht op Saif, evenals op andere leden van de familie Gaddafi die allen doorvechten in de eindfase van de oorlog in Libië. Saif is reeds veroordeeld door de Britse premier David Cameron en zijn Franse collega Nicolas Sarkozy voor zijn aandeel in het hardhandige optreden door het regime.