Beurzen in mineur door eurocrisis

Een nieuwe dip in het vertrouwen van beleggers over de aanpak van de Europese schuldencrisis deed de beurzen vanochtend in mineur openen. De aandelenindex Stoxx Europe 600 zakte met 2,7 procent, de koers van de euro daalde tot 1,4 dollar – het laagste peil in drie weken – en de waarde van een vat ruwe Brent daalde met 0,8 procent.

De politieke nederlaag die bondskanselier Angela Merkel gisteren leed bij deelstaatverkiezingen in haar thuisbasis Mecklenburg-Voorpommern doet de vrees op de financiële markten toenemen dat Duitsland niet in staat zal zijn om de Europese schuldencrisis krachtig aan te pakken. De rentevoet voor Duitse obligatieleningen met een looptijd van tien jaar zakte daardoor tot 1,92 procent – een absoluut diepterecord. De zogeheten spread (het verschil) tussen de rentestanden van Duits en Italiaans schuldpapier liep op tot 346 basispunten, het hoogste niveau in vier weken tijd.

De onrust in de eurozone werd vorige week aangezwengeld toen bleek dat het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank de lopende gesprekken met de Griekse overheid hadden gestaakt. Donderdag moest Evangelos Venizelos, de Griekse minister van Financiën, toegeven dat Griekenland de staatshuishouding nog steeds niet op orde heeft. In een mededeling gisteren poogde Venizelos de onrust te temperen. Hij benadrukte dat zijn land „betere resultaten op een snellere en meer daadkrachtige manier” moet presenteren.

De waarschuwing gisteren van Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, tijdens een bezoek aan Beijing dat de mondiale economie op een „nieuwe gevarenzone” afstevent temidden van slepende Europese schuldenproblemen, stelde beleggers niet gerust. Het bericht dat de Amerikaanse overheid een juridische claim indient tegen zeventien grote banken omdat ze minderwaardige hypotheekleningen hebben doorverkocht, stuurde de waarde van financiële aandelen naar beneden. De koers van Deutsche Bank en Credit Suisse – twee van de geviseerde banken – kelderde vanochtend met respectievelijk 7,5 en 4,2 procent. Ook de koers van het de Nederlandse bank ING kreeg een klap van 6,8 procent.

Topman Josef Ackermann van Deutsche Bank zei vanmiddag in Frankfurt dat het klimaat op de financiële markten herinneringen oproept aan de financiële crisis van 2008. Onzekerheid en volatiliteit zijn het „nieuwe normaal”, zo voegde hij eraan toe, „hoewel de Europese banken beter gekapitaliseerd zijn en minder afhankelijk van liquiditeit op korte termijn”.