Atletiekploeg krijgt 'pak slaag'

Voor Nederland zijn de WK atletiek over de hele linie teleurstellend verlopen. Alleen de vrouwen van de estafetteploeg verrasten gisteren met evenaring van een oud record.

Wie kent nog Wilma van den Berg, Mieke Sterk, Truus Hennipman en Corrie Bakker? Zij vormden in 1968 bij de Olympische Spelen in Mexico-Stad het estafetteteam op de 4x100 meter, dat in 43,44 seconden zowel een wereld- als Nederlands record liep.

Gisteren werd die tijd bij de WK in Daegu geëvenaard door Kadene Vassell, Dafne Schippers, Anouk Hagen en Jamile Samuel. De vier jonge atletes misten op vierentwintighonderdste van een seconde de finale. Maar zij brachten wel het oudste record uit de Nederlands atletiekgeschiedenis aan het wankelen.

De architect achter het record uit 1968 was volgens de website Sportgeschiedenis.nl Wil Westphal, de trainer die het team tot vervelens toe op de wissel liet oefenen. Dat leidde in de series tot 43.44, destijds een wereldrecord. Ironisch genoeg ging in de finale een podiumplaats verloren door een slechte wissel tussen Hennipman en Sterk. Nederland eindigde als vierde. Bovendien verbeterde de Amerikaanse ploeg in die race het wereldrecord van Nederland.

Op nationaal niveau bleek de tijd 43 jaar onaantastbaar. Tot gisteravond in Daegu, waar atletes van 22, 21 en twee keer 19 jaar met ‘de oudjes’ op gelijke hoogte kwamen. En de huidige architect achter dit mooie resultaat – want de ploeg dwong ook een nominatie voor de Olympische Spelen af – was bondscoach Wigert Thunnissen.

De prestatie van de estafetteloopsters stemde technisch directeur Peter Verlooy gisteravond nog enigszins vrolijk, want over de gehele linie sprak hij van een teleurstellend WK. „We hebben een pak slaag gehad.”

De laatste proeve van bekwaamheid voor de Olympische Spelen was hem slecht bekomen, hoewel hij een uitzondering maakte voor Eelco Sintnicolaas, die vijfde werd op de meerkamp, en Dafne Schippers, die op de WK debuteerde met twee negende plaatsen (200 meter en 4x100 meter) en twee nationale records. „Deze ervaring zal Schippers alleen maar sterker maken”, zei Verlooy.

Uitgesproken ontevreden was Verlooy over de prestaties van de drie discuswerpers Rutger Smith, Eric Cadée en Monique Jansen, 800-meterloper Bram Som en meerkampster Remona Fransen, maar vooral 800-meterloopster Yvonne Hak die er in de series roemloos uitvloog. Volgens hem heeft de nummer twee van de EK in Barcelona een jaar geleden alleen wat op de Olympische Spelen in Londen te zoeken als haar programma rigoureus wordt aangepast.

„Hak moet zich afvragen of zij er wel verstandig aan heeft gedaan de studie geneeskunde met haar sport te combineren. Als ze haar ambities wil waarmaken zal sport nummer één op haar agenda moeten komen te staan. En Hak zal moeten nadenken of haar clubtrainer Peter Winkel wel de aangewezen persoon is om haar naar de wereldtop te brengen. Met EK-zilver hebben ze het samen voortreffelijk gedaan, maar Hak moet denk ik nu een volgende stap maken.”

Verlooy maakt zich een jaar voor Londen 2012 over de gehele linie zorgen. Hij wil de doelstelling van twee olympische medailles nog niet laten varen, maar over de haalbaarheid is de technisch directeur na de WK in Daegu somber gestemd.

Behalve over Hak was hij ook ontevreden over Churandy Martina, de sprinter uit Curaçao die toptijden als 9,93 (100 meter) en 20,08 (200 meter) achter zijn naam heeft staan.

Verlooy wilde zich niet verschuilen achter de buikspierblessures waardoor Martina moest afzeggen voor de 200 meter en de 4x100 meter. Hij stelde vast dat de sprinter het hele jaar al niet in goeden doen is.

Zonder Churandy Martina bleek de estafetteploeg gisteren ook dolende. Giovanni Codrington, Brian Mariano, Jerrel Feller en Patrick van Luijk wisten bij de mannen niet door te dringen tot de eindstrijd op de 4x100 meter. De Nederlanders werden gediskwalificeerd wegens wisselen buiten de zone tussen Brian Mariano en Jerrell Feller.