6 redenen om uit te gaan

1 theater

Welkom op je bruiloft

Amsterdam: Cultuurpark Westergasfabriek. Tijd: 20.00u. Kaarten: 7,50-10 euro. www.fringefestival.nl

Tijdens het Amsterdam Fringe Festival brengt theatergroep De Luie Honden de voorstelling Welkom op je bruiloft, een theatervoorstelling over jeuk, klepperende eierstokken en de ‘verspelshowalisering’ van de samenleving. Te zien t/m 8 september.

2 filmavond

Checkpoint Cinema #3

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 19.00u. Entree: 5 euro. www.louishartloopercomplex.nl

Tijdens Checkpoint Cinema laten bekende Nederlanders hun favoriete film naar keuze zien. Een film die raakt aan kunst, conflict en activisme. Vanavond zal Petra Stienen, publiciste, adviseur en auteur van onder meer De Arabische Lente, de film Son of Babylon presenteren. Een Iraakse jongen gaat samen met zijn oma op zoek naar zijn vader die nooit is teruggekeerd uit de Eerste Golfoorlog.

3 openluchtfilm

Benda Bilili!

Rotterdam: Museumpark. Tijd: 21.30u. Entree: 3 euro, stoeltje 1 euro. www.pleinbioscooprotterdam.nl

De leden van de Congolese band Staff Benda Bilili zijn als gevolg van polio bijna allemaal gehandicapt. Ze speelden tot een paar jaar geleden op straat, maar sinds ze ontdekt werden door de Franse filmmakers Renaud Barret en Florent de La Tullaye veranderde hun leven drastisch. Naast het debuutalbum Tres Tres Fort uit 2009 verscheen er de documentaire Benda Bilili!, waarin het harde straatleven centraal staat.

4 nieuwe muziek

Gaudeamus Muziekweek

Utrecht: div. locaties, het festivalhart is in Museum Speelklok. T/m 11 sept. www.muziekweek.nl

De Gaudeamus Muziekweek is een festival voor jonge componisten en nieuwe muziek dat vanaf 2011 plaatsvindt in Utrecht. Vanavond speelt het Utrechtse ensemble Insomnio vier genomineerde composities voor de Gaudeamus Prijs (Vredenburg Leeuwenbergh, 20.15u, kaarten 12,50-17,50 euro).

5 muziek

Jon Allen + Kathryn Calder

Groningen: De Oosterpoort. Tijd: 20.30u. Kaarten: 16 euro excl. servicekosten. www.de-oosterpoort.nl

De Engelse folkrockzanger Jon Allen (1977) heeft een warme, licht hese stem die weleens wordt vergeleken met de gouden strot van de jonge Rod Stewart. Hij maakt al vanaf zijn tienerjaren muziek, eerst drums, toen gitaar en toen ook zang erbij, maar bracht pas in 2009 zijn eerste album Dead Man’s Suit uit. Vanavond presenteert Allen zijn nieuwe album Sweet Defeat. In het voorprogramma staat de Canadese zangeres Kathryn Calder (van The New Pornographers).

6 discussie

De dag dat ons pensioen op is

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.00u. Entree: 7,50/10 euro. www.debalie.nl

Is de tijd van rustig en betaald wegkwijnen achter de geraniums in 2040 dan echt passé? De Balie organiseert een avond voor wie alles wil weten over het huidige het pensioenakkoord en zijn verborgen gebreken. Met o.a. Bas Jacobs (econoom), Wouter Koolmees (D66) en Jesse Klaver (Groen Links, en oud CNV-jongeren voorzitter). Verder zijn er protestliederen door de Gebroeders Fretz en een column van Floor Rusman. De avond staat onder leiding van Lennart Booij.