35.000 veroordelingen om terreur sinds 9/11

Landen gebruiken strijd tegen terreur om oppositie mond te snoeren.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 zijn ten minste 35.000 mensen veroordeeld voor terrorisme. Maar terwijl sommigen bussen opbliezen of aanslagen pleegden op hotels, verdwenen anderen achter de tralies vanwege hun politieke overtuiging of omdat ze blogden.

Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau AP naar wereldwijde veroordelingen en arrestaties van (vermeende) terroristen. Het is het eerste kwantitatieve onderzoek naar vervolging onder nieuwe of aangescherpte anti-terreurwetgeving, die vaak is aangenomen op aandringen van en soms met geld van het Westen.

Voor de aanslagen van 11 september werden jaarlijks slechts een paar honderd mensen wereldwijd veroordeeld voor terrorisme. De enorme toename van het aantal veroordelingen, samen met de bijna 120.000 arrestaties, laat zien hoe bewust landen zijn geworden van terreur. Maar het laat ook zien dat tientallen landen de strijd tegen terreur gebruiken om politieke oppositie de mond te snoeren.

Het persbureau heeft voor het onderzoek gebruik gemaakt van verzoeken om openbaarmaking van informatie, gegevens van opsporingsdiensten en honderden interviews. De uitkomst: 119.044 arrestaties en 35.117 veroordelingen in 66 landen, waarvan de inwoners 70 procent van de wereldbevolking vormen. (AP)