VS hebben plan om Palestijnse erkenning door VN te voorkomen

De zetel waar de toekomstige Palestijnse VN-vertegenwoordiger op moet zitten is al af. Foto AP / Mohammed Ballas

De Verenigde Staten hebben een plan onthuld om het vredesproces in het Midden Oosten nieuw leven in te blazen, in een poging een Palestijnse gang naar de Verenigde Naties om Palestina als een onafhankelijke staat te laten erkennen, te voorkomen.

Dat zeggen Amerikaanse regeringsfunctionarissen en diplomaten in The New York Times. Bij de opening van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN op 20 september wil de Palestijnse president Mahmoud Abbas officieel het verzoek om erkenning van de Palestijnse staat presenteren aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. De Palestijnen hopen de steun van meer dan 150 landen van de in totaal 192 VN-leden te krijgen.

Washington heeft eerder al aangekondigd een veto uit te spreken in de Veiligheidsraad. Maar volgens politici en diplomaten heeft de regering onvoldoende steun van lidstaten om de stemming in de Algemene Vergadering van tevoren te blokkeren. Ook willen de VS liever voorkomen een veto uit te spreken, daar maar weinig landen tegen de Palestijnse gang naar de VN lijken te zijn.

Volgens een regeringsfunctionaris willen de VS de Palestijnen een alternatief bieden voor een erkenning als onafhankelijke staat door het in het slop geraakte vredesproces te herstarten en de gesprekken tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te krijgen. In mei riep EU-buitenlandchef Catherine Ashton de twee kampen ook al om het vredesoverleg te hervatten.

Mocht het overigens 20 september tot een stemming komen, dan zullen de VS proberen om de gevolgen van het erkennen van een onafhankelijke Palestijnse staat proberen te beïnvloeden, schrijft The Times. Zo zal getracht worden om het samenwerkingsverband tussen de Palestijnen en Israëliërs die toeziet op de veiligheid op de Westbank en de Israëlische grenzen te behouden.