Pinguïn Happy Feet leek niet erg veel zin in vrijlating te hebben

Caption: In this photo released by National Institute of Water and Atmospheric Research Ltd. (NIWA), "Happy Feet," the wayward emperor penguin, stands at the top of a makeshift water slide before he is released into the Southern Ocean, south of New Zealand, from the NIWA research vessel Tangaroa Sunday, Sept. 4, 2011. "Happy Feet" was back home Sunday in Antarctic waters more than two months after he came ashore on a beach nearly 2,000 miles (3,000 kilometers) from home and became an instant celebrity. (AP Photo/NIWA) EDITORIAL USE ONLY
Caption: In this photo released by National Institute of Water and Atmospheric Research Ltd. (NIWA), "Happy Feet," the wayward emperor penguin, stands at the top of a makeshift water slide before he is released into the Southern Ocean, south of New Zealand, from the NIWA research vessel Tangaroa Sunday, Sept. 4, 2011. "Happy Feet" was back home Sunday in Antarctic waters more than two months after he came ashore on a beach nearly 2,000 miles (3,000 kilometers) from home and became an instant celebrity. (AP Photo/NIWA) EDITORIAL USE ONLY Happy Feet tuurt naar de Zuidelijke IJszee waarin hij wordt vrijgelaten na anderhalve maand verzorgd te zijn in Nieuw-Zeeland waar hij 20 juli strandde. Foto AP / NIWA

Het kostte zo’n 18.000 euro, vijf operaties, een stevig ziekenhuisdieet en bijna anderhalve maand in de dierentuin van Wellington, maar gisteren kon de beroemdste pinguïn ter wereld, Happy Feet, eindelijk weer naar huis. Al leek hij er niet zo veel zin in te hebben.

Met enige aarzeling, wat aanmoedigingen van de verzorgers en een letterlijk duwtje in de rug dook de Keizerspinguïn de Zuidelijke IJszee in om weer terug te keren naar zijn habitat. De reis van het met GPS uitgeruste dier is te volgen via internet.

http://youtu.be/EtCQ908FQrM