Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Verstoorder Concertgebouw Amsterdam zit nog vast

De man die gisteravond een concert in het Concertgebouw in Amsterdam verstoorde. Schermafbeelding NOS

De verwarde man die gisteravond een uitvoering in het Concertgebouw in Amsterdam verstoorde die bezocht werd door koningin Beatrix zit nog vast.

Volgens een politiewoordvoerder gaat de recherche vandaag verder met het verhoren van de man die zichzelf een “dienaar van Allah” noemde en het publiek uitnodigde “te geloven”. Het is nog onduidelijk wanneer de man wordt vrijgelaten, verklaart de zegsman tegenover persbureau Novum.

De man beklom gisteravond het podium van het Concertgebouw voor een uitvoering van het Philharmonisch Orkest dat werd gegeven ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Genootschap van Nederlandse Componisten.

De man sprak op het podium zijn geloof in Allah uit. Daarbij benadrukte hij dat hij geen bom bij zich had. In de zaal brak grote consternatie uit. Verschillende orkestleden maakten zich uit de voeten.

De registratie van het concert door AT5

De beveiliging dacht eerst dat het bij het concert hoorde en greep daardoor niet direct in. De koningin bleef tijdens het incident zitten. De man is een bekende van de politie en zou spijt hebben gehad van zijn daad. Hij zou al vaker een verwarde indruk hebben gemaakt.