Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Verstoorder concert met Beatrix op tribune gedwongen naar kliniek

De verwarde man die gisteravond een concert in Amsterdam verstoorde dat werd bezocht door koningin Beatrix, is opgenomen in een psychiatrische inrichting. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de man volgens de gemeente Amsterdam gedwongen laten opnemen.

De recherche heeft de man, die gisteren het podium van het Concertgebouw beklom, verhoord en vervolgens overgedragen aan een hulpverleningsinstantie. Daar is volgens persbureau Novum besloten dat hij op medische indicatie moest worden opgenomen.

De man maakte op het podium een verwarde indruk. Hij sprak zijn geloof in Allah uit en benadrukte dat hij geen bom bij zich had. In de zaal brak daarop grote consternatie uit. De beveiliging dacht eerst dat hij bij het concert hoorde en greep daardoor niet direct in. De koningin bleef tijdens het incident zitten.

De man is een bekende van de politie en zou al snel spijt hebben gehad van zijn daad. De gedwongen opname staat los van eventuele strafrechtelijke stappen tegen de man.