Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Regeringstroepen sluiten hoofdstad Jemen af in afwachting van protesten

Caption: A Yemeni girl chants slogans as she participates with her father during a demonstration by anti-government protestors demanding the resignation of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Saturday, Sept. 3, 2011.(AP Photo/Hani Mohammed)
Caption: A Yemeni girl chants slogans as she participates with her father during a demonstration by anti-government protestors demanding the resignation of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Saturday, Sept. 3, 2011.(AP Photo/Hani Mohammed) Demonstratie in Sana'a, de hoofdstad van Jemen, gisteren tegen president Ali Abdullah Saleh. Foto AP / Hani Mohammed

De Jemenitische regering heeft in grote aantallen regeringstroepen ingezet in hoofdstad Sana’a. De oppositie heeft opgeroepen om vandaag opnieuw te protesteren tegen president Ali Abdullah Saleh.

Alle toegangswegen naar de stad zijn sinds gisteren gesloten en gewapende aanhangers van Saleh lopen door de straten, meldt persbureau AFP. Ook zou de stroom gistermiddag zijn afgesloten en gingen de meeste tankstations in de stad dicht. Hierdoor ontstond er chaos, omdat automobilisten in paniek op zoek gingen naar benzine.

Ook in de tweede grootste stad van Jemen, Taiz, is het onrustig. Vanochtend kwam het volgens inwoners tot een gewelddadige botsing met de elitetroepen van het Jemenitische leger, de Republikeinse Garde, en gewapenden stamleden.

Gisteren riep de oppositie op om de demonstraties tegen het regime van Saleh te verhevigen, omdat het politieke proces door de langdurige afwezigheid van de president is gefrustreerd. Saleh verblijft al sinds 3 juni in Saoedi-Arabië, waar hij behandeld werd aan verwondingen die hij opliep na een aanslag op het presidentiële paleis. Op 16 augustus kondigde de president aan “spoedig” terug te keren naar Jemen.

Eind augustus kondigde Saleh aan nieuwe presidentsverkiezingen uit te willen schrijven. Al sinds januari demonstreren burgers tegen Saleh en eisen zij zijn aftreden. Ondanks toezeggingen om verschillende akkoorden te tekenen waarin hij zijn macht overdraagt, is hij nog altijd niet afgetreden. Het is daarom nog de vraag of hij de verkiezingen daadwerkelijk zal uitschrijven of zal aftreden.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld