OM: PVV’er Dion Graus ten onrechte niet vervolgd voor mishandeling ex-vrouw

PVV-Kamerlid Graus. © foto Roel Rozenburg Dion Graus Partij voor de Vrijheid Photographer: Load Date: 00:00 09/02/07
PVV-Kamerlid Graus. © foto Roel Rozenburg Dion Graus Partij voor de Vrijheid Photographer: Load Date: 00:00 09/02/07 PVV-Tweedekamerlid Dion Graus, 2007. Foto NRC / Roel Rozenburg

PVV-Kamerlid Dion Graus is in 2003 ten onrechte niet vervolgd door het Openbaar Ministerie voor bedreiging en mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Destijds was er voldoende wettig en overtuigend bewijs. Het seponeren van de zaak was een “verkeerde beslissing”.

Dat staat in een ambtsbericht uit 2007 van de Maastrichtse hoofdofficier J. Penn-te Strake aan het gerechtshof in Den Bosch, dat het actualiteitenprogramma Brandpunt vanavond onthult.

Volgens het ambtsbericht was te bewijzen dat Graus op 13 oktober 2002 tijdens een etentje bij zijn vader verbaal agressief was geweest tegen zijn vrouw en dat hij haar ter plekke gedurende een minuut de keel dichtkneep. Nadat Graus haar had losgelaten dreigde hij “een vuurwapen tussen de wenkbrauwen te zetten.”De vader van Dion Graus bevestigde tegenover de politie “dat zijn zoon zijn vrouw inderdaad diverse malen bedreigd, mishandeld en de keel dichtgeknepen had.”

Op 24 oktober 2002 mishandelde Graus zijn vrouw thuis. De politie kwam er aan te pas en later constateerden artsen in het ziekenhuis in Heerlen verwondingen bij de vrouw. Het ambtsbericht van de hoofdofficier is opmerkelijk omdat in 2004 het parket Maastricht Graus per brief liet weten dat de aangiften van mishandeling en bedreiging van zijn ex-vrouw waren geseponeerd omdat “een en ander strafrechtelijk niet kan worden bewezen.”

Het ambtsbericht is eind 2007 geschreven, nadat de ex-vrouw van Graus bij het gerechtshof in Den Bosch een klachtprocedure was begonnen tegen het seponeren van haar aangiften uit 2003. De klachtprocedure leidde in 2007 niet tot het alsnog vervolgen van het Kamerlid. De vervolging voor de “oude feiten” was volgens de hoofdofficier niet meer “opportuun”. Het ambtsbericht:

“Nu klaagster reeds in 2003 in kennis is gesteld van het sepot (..) en eerst nu besluit om tot het indienen van een klacht over te gaan, acht ik een vervolging in strijd met het bij beklaagde (..) opgewekte vertrouwen.”

Bij het aantreden van Graus als PVV-Kamerlid in 2006 bleek uit publicaties van NRC Handelsblad dat hij een geschiedenis had van ruzies, rechtszaken, onbetaalde rekeningen en beschuldigingen van mishandeling. Ook had hij geknoeid met zijn CV.

De zwaarste beschuldigingen - de aangiften van mishandeling, bedreiging en stalking - kon Graus pareren met het feit dat ze waren geseponeerd. De aangiften kwamen niet alleen van zijn ex-vrouw, maar ook van een Belgische vriendin van Graus. De aangifte van deze vriendin was door de Belgische justitie geseponeerd om “opportuniteitsredenen”, niet vanwege onvoldoende bewijs.

Het Kamerlid mocht van Geert Wilders in 2006 zelf onderzoek doen naar de feiten. Op basis van dat verweer concludeerde Wilders begin 2007 dat de feiten Graus “volledig vrijpleiten”.

De uitzending van Brandpunt begint om 22.15 uur op Nederland 2.