Opnieuw doden in Syrië, Arabische Liga op bezoek in Damascus

Beeld van een video die afgelopen vrijdag werd gemaakt tijdens protesten in Homs. De betoger vraagt om interventie van de Verenigde Naties om in elk geval buitenlandse waarnemers toe te laten tot Syrië. Foto AFP

Syrische ordetroepen hebben vandaag acht burgers gedood in het district Hama en de aangrenzende provincie Idlib. De staatszender SANA spreekt juist van zes militairen en drie burgers die omkwamen toen een legervoertuig in een hinderlaag liep in Hama.

Inwoners en activisten beweren volgens Reuters dat de burgers gedood werden tijdens een golf van invallen bij mensen die te maken zouden hebben met het overlopen van Hama’s procureur-generaal vorige week. Het regime meldt daarentegen dat een militaire bus door een “gewapende groep terroristen” werd overvallen.

Doordat het regime van president Bashar al-Assad geen buitenlandse media toestaat zijn de verhalen uit Syrië moeilijk te verifiëren. Wel is duidelijk dat het hoofd van de Arabische Liga deze week een bezoek wil brengen aan het land. Nabil Elaraby wil in Damascus zijn zorgen uitspreken over het dodelijke geweld waarmee opstanden tegen Assad worden neergeslagen.

De secretaris-generaal van de Liga is naar eigen zeggen welkom om de Syrische autoriteiten “wanneer dan ook” te bezoeken. Elaraby wordt door de Liga gestuurd om druk te zetten achter politieke en economische hervormingen “voordat het het laat is”.

Ondertussen heeft het staatsdagblad Al-Thawra vandaag de sancties veroordeeld die Syrië vrijdag door de EU kreeg opgelegd. Europa zou volgens de krant het koloniale verleden weer leven probeert in te blazen. Ook Rusland heeft kritiek en zegt dat de sancties “tot niets goeds zullen leiden”. Rusland is als wapenleverancier een lang gekoesterde bondgenoot van Syrië.